• Lotte, Mila, Sjoerd, Kai en Esmée, de leerlingen die druk zijn met de voorbereiding van Paarse Vrijdag.
• Lotte, Mila, Sjoerd, Kai en Esmée, de leerlingen die druk zijn met de voorbereiding van Paarse Vrijdag. Foto: Marijke Klunder

Paarse Vrijdag komt eraan op de Willem in Papendrecht

Algemeen 364 keer gelezen

PAPENDRECHT • Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met lhbti+’ers. Vorig jaar werd er op het Willem de Zwijger College voor het eerst op de tweede vrijdag in december veel aandacht aan dit fenomeen besteed. Toen was de organisatie in handen van de counselors, de anti-pest- en de zorgcoördinator. Dit jaar wordt dit verder uitgebouwd en zijn ook enthousiaste leerlingen van alle geaardheden bij de organisatie betrokken.

Deze leerlingen verwoorden het belang van Paarse Vrijdag als volgt: “We zitten op een openbare school en daar mag je zijn wie je bent. Het gaat er niet om -hoe verschillend we allemaal ook zijn- leerlingen in hokjes of vakjes te stoppen: we zijn allemaal mensen en we zijn in ontwikkeling. En op school leer je niet alleen voor een later beroep, maar ook om als mens een sociaal leven op te bouwen, om te leren accepteren, je niet te hoeven schamen en je veilig te voelen. Eigen keuzes –waarbij je geen druk voelt- zijn belangrijk en moeten gerespecteerd worden. Dat hoort ook bij onze school.”

Ook geven leerlingen aan dat ze bij het uitkomen voor hun identiteit, veel begrip en fijne ondersteuning van de docenten kregen. Toen er sprake van pestgedrag was, is dit aangepakt.

De voorbereiding is in volle gang. Bij de lessen beeldende vorming zijn posters gemaakt, die de school dan mede paars kleuren en dansgroep Golden Army studeert een powerdance in op de muziek van ‘This is Power (mix)’ van Hardwell & KSHM. Door de bezielende leiding van Sabine Bikker moet het zeker gaan lukken om de hele school mee te laten dansen. Ook wordt er in iedere klas een kort filmpje vertoond en dit zal vast tot gesprekken leiden. Bij de voorlichtingskraam (‘bemand’ door leerlingen en docenten) zijn folders, paarse pennen en regenboogarmbandjes te krijgen. Aan de playlist wordt gewerkt, want toepasselijke muziek in school geeft ook een vrolijke boost aan het solidariteitsgevoel.

In de Willem wordt een start gemaakt met de oprichting van een GSA-groep (Gender & Sexuality Alliance). Dit is een ‘verbond’ tussen allerlei seksuele oriëntaties, genderidentiteiten en genderexpressies. Leerlingen en een paar personeelsleden, waarop ze altijd kunnen terugvallen, maken er deel van uit. Zo kunnen leerlingen met vragen, onzekerheden, strijd met zichzelf, onprettige reacties van anderen en nog veel meer terugvallen op een groep die hen echt aanvoelt. Zie het als een warm bad.

En verder is de school zeer verheugd en vereerd dat burgemeester Annemiek Jetten vrijdagmorgen om 10.00 uur de regenboogvlag komt hijsen bij de Willem.

Op de foto de leerlingen die druk zijn met de voorbereiding van Paarse Vrijdag: Lotte, Mila, Sjoerd, Kai en Esmée.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Team met Thomas Verhoeven uit Papendrecht tweede in Finale Dutch Swimming League Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening in het gemeentehuis van de bibliotheek van Papendrecht Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schilderijen Mariet van Vliet de Gruijter in Streeknatuurcentrum Algemeen 21 mrt., 12:43