• De Klinkers tijdens een Havenfestival van enkele jaren geleden.
• De Klinkers tijdens een Havenfestival van enkele jaren geleden. Foto: Aangeleverd

Gezelligheidskoor De Klinkers uit Alblasserdam viert 20-jarig jubileum

Algemeen 628 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In augustus vorig jaar bestond gezelligheidskoor De Klinkers al twintig jaar, maar dat kon toen niet gevierd worden vanwege de coronaproblemen. Nu de maatregelen zijn versoepeld, kon er alsnog aandacht aan het jubileum worden geschonken.

Op zaterdag 16 oktober hebben de leden met elkaar een feestje gevierd in Landvast. Onder het genot van een uitgebreid buffet werden er herinneringen opgehaald uit de afgelopen twintig jaar.

Eind jaren 90 opperde Dick Laheij, oud-directeur van het toenmalige sociaal-cultureel centrum De Wipmolen, het idee om in Alblasserdam een gemengd gezelligheidskoor op te richten. Hij meende dat er naast de bestaande kerkkoren plaats moest zijn voor een algemeen koor.

Zijn idee werd in het jaar 2000 werkelijkheid. Op 21 augustus van dat jaar werd de oprichtingsakte getekend door zijn echtgenote Marga en zijn dochter Ilonka. Vanwege zijn ziekte en latere overlijden heeft hij het ontstaan en het succes van De Klinkers nooit bewust mee mogen maken.

Dat een dergelijk koor in het behoefte voorzag, bleek al heel snel. Na een publicatie in de Klaroen gaven zich uiteindelijk ongeveer 170 mensen als lid op. Zoals bij de meeste koren ging het voornamelijk om dames, maar er waren ook ongeveer 30 heren van de partij.

Als dirigent werd Hendrik-Jan van Dijkhuizen uit Papendrecht aangetrokken. Vier muzikanten waren bereid om het koor muzikaal te ondersteunen. Het ging om Marco Meijdam op piano, Nienke van Aken op klarinet, Leen Elmers op drums en Pierre van der Heijden op bas. Na een aantal repetities werden de vier stemgroepen sopranen, alten, tenoren en bassen samengesteld.

De muzikale begeleiding wordt momenteel verzorgd door Fred Beckers (elektrisch orgel), Yvonne Meeuwis (percussie) en Dré van Dijkhuizen (gitaar).

De naam van het koor is ontleend aan de rijke scheepsbouwhistorie in Alblasserdam. Vroeger werden de schepen niet gelast, maar geklonken door zogenaamde klinkers. Bovendien heeft de naam associaties met muziek, de klank en gezelligheid (het glas laten klinken).

Al een jaar na de oprichting, in oktober 2001, werd de eerste cd gepresenteerd, postuum opgedragen aan de eerder genoemde Dick Laheij. Drie jaar later, in november 2004, werd de tweede cd met uitsluitend Kerstliedjes uitgebracht.

Het eerste optreden was op zaterdag 26 augustus 2000 bij de opening van de Oude Torenbrug. Ion de beginjaren werd er in de Wipmolen een jaarlijks Kerstconcert gegeven. Nu gebeurt dit om de paar jaar in Landvast.

Inmiddels heeft het koor ook buiten de grenzen van het Damdorp opgetreden, zoals bij korenfestivals in Dordrecht, Sliedrecht, Rockanje, Klundert, Nieuw-Vennep en Stolwijk. Speciale optredens waren er op het eiland Vlieland en tijdens de Wereld Havendagen in Rotterdam. Een hoogtepunt in het bestaan van het koor was de organisatie van het Kerstzangfestival ‘Singing in the snow’ in Landvast in december 2019.

Vanwege natuurlijk verloop, het ontstaan van andere koren en vanwege persoonlijke redenen is het aantal leden door de jaren heen terug gelopen naar ongeveer 55 leden. Nieuwe leden zijn daarom van harte welkom. Maandag 4 oktober heeft het koor haar repetities weer hervat. Het koor oefen tweewekelijks op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in Landvast. Belangstellenden zijn daar van harte welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie