• De Ondermijningsbus.
• De Ondermijningsbus. Foto: Lima Fotografie

Ondermijningsbus komt naar het plein naast gemeentehuis in Papendrecht

Algemeen 269 keer gelezen

PAPENDRECHT • Op donderdag 21 oktober parkeert de Ondermijningsbus op het plein naast het gemeentehuis. Via deze interactieve belevingsbus geeft de gemeente Papendrecht voorlichting over ondermijnende criminaliteit.

Het onderwerp ‘ondermijning’ krijgt in de gemeente Papendrecht veel aandacht. Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk probleem en de bestrijding ligt niet alleen bij de overheid of de politie. Daarom wil de gemeente inwoners bewust maken van praktische informatie, signalen en weetjes. Dat doet de gemeente met een speciale Ondermijningsbus die op donderdag 21 oktober van 10.00 tot 16.00 uur op het plein naast het gemeentehuis staat. Belangstellenden zijn daar van harte welkom.

Interactieve belevingsbus
Diverse zintuigen worden geprikkeld bij de Ondermijningsbus. Zo kan men de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Daarnaast is een maquette van een xtc-lab en een hennepkwekerij te zien, waarmee men inzicht krijgt in de verschillende productiestappen. Via een interactief ondermijningsspel, compleet met grote pionnen en een dobbelsteen, komt de bezoeker spelenderwijs meer te weten over ondermijning. Men krijgt inzicht in onder andere de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van (synthetische) drugs, hoe men signalen van diverse vormen van ondermijnende criminaliteit kan herkennen en waar men deze vervolgens (anoniem) kan melden.

Ondermijning, ook wel georganiseerde misdaad genoemd, is moeilijk in één zin samen te vatten. Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Denk aan het witwassen van geld, drugscriminaliteit, uitbuiting van mensen, corruptie en belastingontduiking. Criminelen maken gebruik van legale structuren in onze samenleving (de ‘bovenwereld’) voor hun criminele activiteiten (de ‘onderwereld’). Zo hebben ze bijvoorbeeld woningen, bedrijfsruimten en voertuigen nodig. In de bovenwereld maken ze bijvoorbeeld gebruik van onder andere makelaars, autoverhuurbedrijven, financieel adviseurs en winkels. Daarbij betalen ze meestal contant en zoeken ze slimme manieren om crimineel verkregen geld te investeren en wit te wassen. Denk aan een restaurant zonder klanten of een kapper die overdag nooit open is. Ondermijning gaat ook vaak gepaard met geweld, intimidatie en bedreiging. Het vindt niet alleen plaats op bedrijventerreinen en het platteland, maar ook in de winkelstraat en woonwijken.

De meeste inwoners van de gemeente willen hun buurt veilig en leefbaar houden. Met hun hulp kan gemeente Papendrecht ondermijning verder bestrijden en tegengaan. Men kan helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Iets melden kan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie