• Krijn Donk, Cora Donk, Marja Verschoor en Jan Verschoor (v.l.n.r.). Op de foto ontbreekt bestuurslid Martin de Haas.
• Krijn Donk, Cora Donk, Marja Verschoor en Jan Verschoor (v.l.n.r.). Op de foto ontbreekt bestuurslid Martin de Haas. Foto: Pieter Meijers

Stichting Traveling Light uit Papendrecht bestaat tien jaar

Algemeen 2.199 keer gelezen

PAPENDRECHT • ‘Laat je licht schijnen’, dat is het motto van de Papendrechtse stichting Traveling Light die dit jaar tien jaar bestaat.

Sinds de oprichting in april 2011 is de stichting uitgegroeid tot een begrip in binnen- en buitenland met een uitgebreid netwerk in meer dan dertig Europese landen.

De stichting ondersteunt kleinschalige projecten door heel Europa die veelal door de lokale bevolking zijn opgezet. Een groot gedeelte van die projecten heeft te maken met christelijke hulpverlening aan verslaafden, daklozen en ontheemden. De stichting doet aan actieve fondsenwerving voor deze specifieke projecten via berichten en oproepen op sociale media en kan tevens rekenen op een groot aantal maandelijkse giften van vaste donateurs. Met regelmaat worden bezoekjes gebracht aan de initiatiefnemers van de projecten, van Kazachstan tot Zweden en van Litouwen tot Moldavië. Op die manier wil de stichting duurzame relaties opbouwen en onderhouden.

Twinkeltje
Vijf jaar geleden opende de stichting de deuren van Twinkeltje aan de Korenbloemstraat. Eigenaresse, en tevens bestuurslid, Cora Donk zwaait de scepter in de het gezelligste buurthuis van Papendrecht waar ook nog eens hele leuke tweedehands spulletjes worden verkocht. De opbrengst gaat iedere maand naar een project van Traveling Light.

Een win-win situatie in vele opzichten: bezoekers kunnen terecht voor koffie en een praatje of ontspannen shoppen, een prima remedie om eenzaamheid te voorkomen en ontmoeting te stimuleren. Kleding, boeken, spelletjes en huishoudelijke spullen worden hergebruikt, een stukje maatschappelijk ondernemerschap. De opbrengst gaat altijd volledig naar een mooi project elders in Europa, zo wordt ook omgekeken naar mensen die het minder goed hebben. In 2020 werd ook een ‘buurtkastje’ aan de gevel van Twinkeltje geplaatst waar mensen levensmiddelen in kunnen plaatsen of uit kunnen halen.

Half miljoen
In de afgelopen tien jaar heeft de stichting ruim een half miljoen euro aan giften ontvangen ten behoeve van honderden projecten in landen als Oekraïne, Moldavië, Litouwen, Macedonië, Bulgarije, Hongarije, Wit-Rusland en Israël. Projecten zijn bijvoorbeeld de bouw van een huis voor de opvang van vrouwen en meisjes die uit de prostitutie komen, de uitbreiding van een rehabcentrum voor mannen met verslavingsproblemen, ondersteuning van een voedselbank, de opening van koffiehuizen in steden waar veel verslaafden zijn, renovatie van bestaande opvanghuizen etc. etc.

De Schor
Stichting De Schor in Papendrecht heeft zich ook aangesloten bij de fondsenwervingsacties van Traveling Light. Een deel van de opbrengst in hun leuke vintage-retro shop (Bosch 6) gaat maandelijks naar hetzelfde project dat Twinkeltje ondersteunt. Een vruchtbare samenwerking! Verder is Traveling Light actief in gevangeniswerk en worden gebedsavonden, missieavonden, workshops, lezingen en trainingen georganiseerd. Op uitnodiging geven oprichters Jan en Marja Verschoor spreekbeurten en presentaties in Nederland en door heel Europa. Afgelopen winter werd ook gestart met het geven van de Alpha cursus.

De stichting is volledig afhankelijk van de vrijwillige inzet van bestuurders, vrijwilligers en donateurs.

Voor meer informatie: www.traveling-light.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden