• Wethouder Pieter Paans.
• Wethouder Pieter Paans. Foto: Richard van Hoek

Wankele financiële situatie Papendrecht was lange tijd gecamoufleerd

Algemeen 622 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht staat aan de vooravond van wat misschien wel de grootste bezuinigingsoperatie uit haar geschiedenis gaat worden.

De komende jaren moet er 6 miljoen euro bezuinigd worden. Eigenlijk gaat het in totaal om een een bedrag van 8 miljoen euro, maar doordat de gemeente vorig jaar in de eigen huishouding flink heeft gesneden en bezuinigd, staat de teller nu nog op 6 miljoen euro dat ‘gevonden’ moet worden.

Onlangs heeft de gemeente de lijst met mogelijke bezuinigingen weer uitgebreid. Eerst werd een lijst gepresenteerd met 182 opties en later werd die teruggebracht naar enkele tientallen mogelijkheden. Die lijst is nu weer wat langer geworden.

Voldoende keuzes
“We hebben besloten om toch nog een spaatje dieper te steken, omdat je wil voorkomen dat je onvoldoende keuzes hebt”, legt financieel wethouder Pieter Paans uit. Aan het eind van dit jaar moet de gemeente 2 miljoen euro bezuinigd hebben. De overige 4 miljoen wordt uitgesmeerd over de jaren daarna.

Wethouder Paans: “Ik heb pas nog contact gehad met de provincie over onze begroting. Zij geven aan dat we de keuze hebben. Of we presenteren een sluitende begroting voor 2022. Of we presenteren een sluitende meerjarenbegroting. Dat laatste is geen optie voor Papendrecht, dus we moeten aan het eind van dit jaar 2 miljoen euro bezuinigd hebben om een kloppende begroting voor 2022 te hebben.”

Subsidies
Het eerste waarover een beslissing genomen moet worden, betreffen de subsidies aan verenigingen en stichtingen. Met name de bibliotheek en Sterk Papendrecht worden volgens de eerste plannen hard getroffen door de bezuinigen. De grootste besparing op het subsidiebudget is het afbouwen van 200.000 euro subsidie aan de bibliotheek. Daarnaast wordt ook bij Sterk Papendrecht in drie jaar tijd 150.000 euro bezuinigd.

“We moeten als eerste een beslissing nemen over de subsidies, omdat we te maken hebben met contracten”, legt Pieter Paans uit. “Die kunnen we later in het jaar niet meer veranderen, nu nog wel.”

Daarna moet er op nog veel meer terreinen bezuinigd worden. Beslissingen hierover worden in de loop van het jaar genomen. Die variëren van het verminderen van het groenonderhoud tot het afschaffen van sportstimulering en van het verhogen van belastingen tot het versoberen van het duurzaamheidsprogramma. En nog veel meer opties.

Waarom nu?
Het wordt ineens dus allemaal minder in Papendrecht. Waarom nu ineens? Wethouder Paans: “Onze financiële situatie is lange tijd gecamoufleerd geweest door incidentele meevallers, bijvoorbeeld met betrekking tot woningbouw. We hebben in de afgelopen jaren veel gebouwd, waardoor we extra inkomsten hadden. Daarnaast hebben we in de afgelopen jaren geld overgehouden op het sociaal domein. Maar het reservoir is nu opgedroogd. De conclusie is dat we wat moeten doen om de begroting weer sluitend te krijgen. Het is nog niet te laat, maar de politiek moet nu wel echt keuzes gaan maken. Dit is het moment om door te pakken.”

De meeste bezuinigingen zijn versoberingen van het bestaande beleid. “We hebben niet de intentie om dingen weg te halen of te stoppen. Dat doen we alleen als het gaat om luxe. Het Sportgala is daar een goed voorbeeld van. Iedereen vindt het jammer wanneer dat verdwijnt, maar we proeven ook dat er begrip voor is. Een beslissing hierover is overigens nog niet genomen. Dat doet uiteindelijk de gemeenteraad.”

Procedure
De procedure gaat straks als volgt: het gemeentebestuur doet allerlei voorstellen aan de gemeenteraad voor de benodigde bezuinigingen en de gemeenteraad neemt hierover vervolgens een beslissing. “Het budgetrecht ligt bij de raad”, aldus wethouder Paans.

Dat worden moeilijke keuzes. Paans: “Het raakt je en het raakt je leefomgeving. De pijn moet gepakt worden, maar er is perspectief wanneer we straks de begroting weer sluitend hebben.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden