• De uitslag in Papendrecht.
• De uitslag in Papendrecht. Foto: NOS

VVD behaalt kwart van de stemmen en is veruit de grootste in Papendrecht

Algemeen 390 keer gelezen

PAPENDRECHT • De VVD is veruit de grootste partij geworden in Papendrecht bij de Tweede Kamerverkiezingen die in de afgelopen dagen werden gehouden. Ook D66 won fors en is de tweede partij geworden in Papendrecht.

De VVD is echter de grootste winnaar geworden. De partij scoorde 2,9 procent hoger dan vier jaar geleden en kwam uit op 25,4 procent van de stemmen. D66 won 2,7 procent en behaalde in totaal 11,4 procent van de stemmen. D66 bleef daarmee de PVV nipt voor, die 11,3 procent van de stemmen kreeg. Dat is 3,5 procent minder dan vier jaar geleden.

Het CDA verloor en bleef steken op 9,2 procent van de stemmen, dat is 3,9 procent minder dan vier jaar geleden.

De ChristenUnie doet het al jaren goed in Papendrecht en is de zesde partij in grootte daar met 7,2 procent van de stemmen. Dat percentage betekent een winst van 0,7 procent ten opzichte van de vorige Tweede Kamer verkiezingen.

Forum voor Democratie kwam uit op 5,7 procent van de stemmen: 3,5 procent meer dan vier jaar geleden. De SP zakte van 7,8 procent vier jaar geleden naar 5,4 procent nu. De PvdA behaalde 5,2 procent (0,3 procent stijging), de SGP kwam uit op 4,5 procent (+ 0,1 procent), JA21 op 3,0 procent (+ 3,0 procent) en de Partij voor de Dieren kwam ook uit op 3,0 procent (+0,5 procent).

GroenLinks zag haar stemmenaantal meer dan halveren van 6,3 procent vier jaar geleden naar 2,9 procent nu. 50Plus verloor ook veel stemmen: van 3,6 procent vier jaar geleden naar 1,4 procent nu. Zowel VOLT als Denk behaalden 1,1 procent van de stemmen.

De opkomst was met 78,8 procent ruim 4 procent lager dan in 2017. Landelijk was de opkomst bij deze verkiezingen 81 procent.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden