Afbeelding
Foto: aangeleverd

Geen steun voor algehele koopzondag in Papendrecht

Algemeen 368 keer gelezen

PAPENDRECHT • Zolang corona een probleem is, zullen de levensmiddelenwinkels in Papendrecht op alle zondagen open mogen blijven. Dat was maandagavond één van de voornaamste conclusies na bijna tweeënhalf uur debatteren in de commissievergadering Algemene Bestuurlijke Zaken (ABZ). Een verzoek van PvdA, VVD en D66 om de koopzondag in Papendrecht uit te breiden naar alle winkels, kreeg onvoldoende steun. 

Alleen de supermarkten en kleinere winkels voor levensmiddelen mogen dus op zondagen open zijn in Papendrecht. Dat mag al sinds het prille begin van de eerste coronacrisis. PvdA, VVD en D66 vreesden dat de verandering van de corona noodverordening naar de coronanoodwet, die binnenkort staat te gebeuren, door het college van Papendrecht aangegrepen zou worden om het aantal koopzondagen terug te draaien naar twee zondagen per maand. 

De drie genoemde partijen lieten daarom een onderzoek uitvoeren door het Papendrechtse inwonerpanel van Onderzoekcentrum Drechtsteden. Daaruit bleek dat 61% van de ondervraagden wil dat de openstelling van winkels op zondagen verruimd wordt van levensmiddelenwinkels naar álle winkels, zolang de coronacrisis duurt.

Fractievoorzitter Trijntje van Es van D66 vond dat de gemeente maximaal ruimte moet bieden aan alle Papendrechtse winkels om op zondag open te gaan. “Veel winkeliers zijn hard getroffen. Zo kunnen ze hun omzetverlies een beetje goed maken.”

Mede op advies van burgemeester Aart-Jan Moerkerke besloot een ruime meerderheid in de Papendrechtse raad om hiermee niet in te stemmen. “We willen de openstelling op zondagen niet breder trekken dan levensmiddelen. Want ons motto is nog steeds; ga zo min mogelijk winkelen. Alleen voor eerste levensbehoefte willen we het winkelen juist spreiden. We moeten daarbij ook aan kwetsbare groepen denken”, aldus burgemeester Moerkerke.

PvdA, VVD en D66 bleven erbij dat er meer spreiding en dus minder drukte zou komen wanneer alle winkels op zondag open zouden mogen gaan. Maar de overige partijen vreesden dat dit zou leiden tot funshoppen, winkeltoerisme en mogelijk een derde coronagolf. Aangezien PAB, CDA, ChristenUnie en OP een meerderheid hebben in de Papendrechtse raad, mogen daarom alleen de levensmiddelenwinkels in Papendrecht in coronatijd op zondagen open zijn en blijven.

Ondanks een online enquête van Onderzoekcentrum Drechtsteden en de hartstochtelijke wens van PvdA, VVD en D66 om de winkelopenstelling in Papendrecht te verruimen naar alle winkels, verandert er de komende tijd dus niets in Papendrecht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Qbuzz: 61 procent bussen uitgereden op dinsdag 7 februari Algemeen 7 feb, 08:53
Afbeelding
Inzamelingsactie Yunus Emre moskee in Alblasserdam voor hulp aan slachtoffers aardbeving in Turkije Algemeen 7 feb, 08:37
Afbeelding
Jan Willem Boersma voorgedragen als nieuwe burgemeester van Alblasserdam update 6 feb, 21:28