Burgemeester Paans
Burgemeester Paans

Burgemeester Paans spreekt 75 inwoners over Vrijheid

Algemeen 167 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Nationale viering van '75 jaar Vrijheid' en 80 jaar herdenking van de vier bombardementen op zijn Damdorp zijn aanleiding voor burgemeester Paans de agenda leeg te vegen. In een 1,5 meter setting houdt hij een gespreksmarathon van een week. Binnen een tijdsbestek van 100 uur voert hij 75 gesprekken van een uur met inwoners over de waarde en betekenis van Vrijheid.

Alblasserdam herdenkt jaarlijks op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is de start van een week van herdenken. Op 11 mei 1940 herdenkt Alblasserdam de vier bombardementen op het hart van het Damdorp. 28 Alblasserdammers kwamen om, vele gebouwen werden verwoest.

Historie
Doel van de marathon en de burgemeester is het vastleggen van nog niet opgeschreven historie. Ooggetuigen van toen: negentigers, tachtigers en zeventigers. Jonge en oudere inwoners. Ze hebben zich massaal gemeld om in gesprek te gaan. Alle 75 gesprekken zijn gepland en er is een wachtlijst. Familie van gesneuvelden, prominente inwoners, ondernemers, predikanten, leerkrachten, leerlingen, statushouders, immigranten, raadsleden, voorzitters van maatschappelijke organisaties, veteranen. Een bont scala aan Alblasserdammers gaat met de burgemeester in gesprek. In leeftijd variërend tussen 8 en 91 jaar.

Kansen benutten
Burgemeester Paans: "Ik hoop met deze gesprekken een van de laatste kansen te benutten om uit de monden van ooggetuigen indrukken en ervaringen op te tekenen waarvan wij als samenleving kunnen leren. Juist nu in deze tijd. Met een pandemie en een 1,5 meter samenleving die ervaart dat er enorme vrijheidsbeperkingen plaatsvinden. Hoe ervaren ouderen dit? Hoe beleven jongeren het thema Vrijheid? Ik hoop een luisterboek aan gesprekken bij elkaar te brengen. Netto 75 uur aan gesproken woord. Een historische nalatenschap van mensen die gewend zijn op 4 mei te herdenken. Over de waarde en betekenis van Vrijheid. Opdat wij niet vergeten waarvoor gestreden is. Opdat wij voor allen die na ons komen vastleggen wat deze Alblasserdammers ons willen nalaten."


Gezondheid
Bezorgd over de belasting van deze gesprekken voor zijn gezondheid is burgemeester Paans niet. "Als burgemeesters zijn we gewend dagelijks veel in gesprek te zijn. Tien tot twaalf gesprekken per dag moet te doen zijn", volgens Paans. Die goed uitgerust begint aan de gesprekken en met weinig slaap toe kan. Hij overweegt één nacht in deze week op te offeren om nog een aantal mensen van de reservelijst ook te kunnen spreken.

Online
Een deel van de gesprekken zal online worden gestreamd via de YouTube kanalen van de gemeente Alblasserdam. In ieder geval het eerste gesprek op 4 mei, met de oud voorzitter van het 4 mei Comité, Bert de Haan. Op 11 mei tussen het klokgelui ter nagedachtenis van het tweede en derde bombardement in 1940 wordt ook het gesprek met Ruud Boele, voorzitter Historische Vereniging online live uitgezonden.

De gesprekken worden afzonderlijk als audio fragment beschikbaar gesteld aan de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en aan Klokradio, de regionale omroep voor de Alblasserwaard.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het onderzoek ging afgelopen nacht al van start.
Buurt geschrokken en gespannen na aanslag woning Oud-Alblas: 'Wat als dit net zo gaat als bij de loodgieter in Vlaardingen?' Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Toch definitief streep door schoorstenen nieuwe woningen 'Kassen Jonker', nu én in de toekomst Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Verdwijnt het openbaar onderwijs uit de wijk Kinderdijk? D66 en PvdA maken zich er zorgen over Nieuws 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden