• Romy Barendregt onderzoekt een herdershond.
• Romy Barendregt onderzoekt een herdershond.

Dierenarts slaat alarm: 'Zorg voor dieren staat onder druk'

Algemeen 394 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het corona-virus heeft ook negatieve gevolgen voor dieren. Niet de ziekte zelf uiteraard, maar de indirecte gevolgen vanwege de corona-maatregelen zijn enorm en soms levensbedreigend voor dieren. Dierenarts Romy Barendregt van de Papendrechtse locatie van Anicura Dierenziekenhuis Drechtstreek slaat alarm.

Vaccinaties moeten namelijk op tijd worden uitgevoerd en sommige ingrepen bij dieren kunnen niet wachten.

"Aan de ene kant merken wij dat eigenaren liever niet naar de praktijk willen komen en zoveel mogelijk thuis blijven en afwachten", legt Romy uit. "In sommige gevallen kunnen er nare gevolgen voor het dier ontstaan wanneer er te lang wordt afgewacht, met soms een slechte afloop. Dit is wat we nu ook zien in de humane zorg. Het aantal mensen dat zich meldt met bijvoorbeeld een hartaandoeningen is sterk terug gelopen met mogelijk alle gevolgen van dien."

De dierenartsen kunnen nauwelijks thuis werken. Tevens is hun beroepsgroep als niet-vitaal aangemerkt. Daardoor kunnen kinderen van dierenartsen niet naar school voor opvang. Romy: "Hierop proberen wij zo goed mogelijk in te spelen."

"Wij vinden het belangrijk dat we ten allen tijde de juiste zorg voor huisdieren en eigenaren kunnen bieden. Wij zorgen er dus ook voor dat de praktijk volgens de normale openingstijden geopend is, en er elke dag een dierenarts aanwezig is. Daarnaast kunnen wij 's nachts en in het weekend terugvallen op onze eigen spoed- en verwijskliniek in Dordrecht. Op die manier kunnen we 24/7 de juiste zorg verlenen."

Voorzorgsmaatregelen
De dierenartspraktijk aan de Wederik in Papendrecht heeft diverse voorzorgsmaatregelen getroffen. "Zo plannen we afspraken ruimer in. Op die manier proberen wij het contact tussen klanten te beperken. We vragen eigenaren nu soms buiten te wachten terwijl wij het dier onderzoeken in de spreekkamer. Het is soms ook in de spreekkamer moeilijk om voldoende afstand te bewaren daarom tijdelijk deze maatregelen. Ook voor ons is dit wennen en voelt het wat onpersoonlijk aan."

Huisvisites worden niet meer gedaan door de medewerkers van Anicura Dierenziekenhuis Drechtstreek, omdat het bij mensen thuis moeilijk is om de anderhalve meter afstand te houden. Mede in plaats daarvan biedt de dierenarts online video consulten aan, waarvoor via de website een afspraak gemaakt kan worden.

Romy: "Sinds de corona-maatregelen zien we een enorme stijging in het aantal video consulten. Dit is dus een mooie tool waarin we de eigenaar tegemoet kunnen komen. Het kan echter soms gebeuren dat we het dier alsnog moeten zien op de praktijk."

Corona bij dieren
Bij Romy zijn er overigens vier gevallen bekend waarbij Covid-19 (het corona-virus) is aangetroffen bij dieren. De tijger in de New Yorkse dierentuin is de bekendste. Romy: "Vermoed wordt dat de tijger besmet is geraakt doordat de verzorger met Covid-19 besmet was. In alle andere gevallen was de eigenaar van het huisdier ook corona-positief."

"Wat we tot nu toe weten is dat de klachten bij de besmette dieren mild van aard zijn. We gaan er vanuit dat huisdieren enkel Covid-19 kunnen oplopen via besmette huisdier-eigenaren. Het advies van het RIVM is dan ook wanneer je positief bent getest of corona denkt te hebben voldoende afstand te houden tot je huisdier en je dier niet te aaien of in je gezicht te laten likken. Na contact met dieren altijd je handen te wassen."

"Gelukkig is het aantal positieve geteste dieren wereldwijd nog altijd heel erg klein. Er zijn momenteel geen aanwijzingen voor dat Covid-19 voor een pandemie onder de (huis)dieren kan zorgen. En gelukkig wijst er op dit moment ook niets op dat honden, katten of andere huisdieren Covid-19 op de mens kan overdragen."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie