• Corinne Derks van Jeugd-Punt wil jongeren helpen om goed met geld om te gaan.
• Corinne Derks van Jeugd-Punt wil jongeren helpen om goed met geld om te gaan. Foto: Aangeleverd

Alblasserdam pakt schulden bij jongeren aan

Algemeen 402 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Er rust een taboe op het onderwerp 'financiële schulden', ook bij jongeren. Met de campagne MoneyFit wil onder andere Jeugd-Punt in Alblasserdam daar iets aan doen.

Maar liefst 15 procent van de mbo-studenten vindt dat hij/zij een financieel probleem heeft, blijkt uit cijfers van het Nibud. Eén op de vier heeft betalingsachterstanden. Van de mbo'ers van achttien jaar en ouder heeft 37 procent een schuld. Corinne Derks van Jeugd-Punt in Alblasserdam heeft geen redenen om aan te nemen dat dit in het Damdorp anders is. Samen met SchuldHulpMaatje en Route 22 van de gemeente is het jongerenwerk een campagne begonnen om jongeren uit de schulden te halen. En om te voorkomen dat ze schulden opbouwen. 

Anders dan bij volwassenen
"SchuldHulpMaatje merkt dat het bij jongeren heel anders werkt dan bij volwassenen", vertelt Corinne. Maar deze organisatie kent wel de weg naar instanties. Terwijl Jeugd-Punt goed is in het omgaan met jeugd. "In Alblasserdam merken we dat SchuldHulpMaatje de jongvolwassenen niet goed bereikt. Ook wij hebben weinig zicht op dit probleem. Onze samenwerking is het sterke aan dit project."

Verleiding
"Schulden onder jongvolwassenen nemen toe", vertelt Corinne. Vooral als jongeren op zichzelf gaan wonen, gaat het regelmatig mis, blijkt uit onderzoek. Gevoeligheid voor verleiding en status spelen soms een rol. De campagne is erop gericht het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Corinne: "Jongeren weten de weg naar de schuldhulpverlening niet te vinden. En omdat er een taboe op rust, laten ze zich niet aanspreken op het hebben van schulden. Ze zullen pas actie ondernemen wanneer zaken uit de hand lopen."

Hulp en site
Onder de vlag van MoneyFit willen de betrokken organisaties jongeren informeren over goed met geld omgaan en hen de weg wijzen naar hulpverlening. De doelgroep bestaat zowel uit jongeren die een schuld hebben als jeugd die (nog) geen schulden maakte. Er is een landelijke website voor jongeren van 16 tot 26 jaar met vragen over geld. De site heeft ook een Alblasserdamse pagina,

Maatje
Op de site staan tips, zoals: 'Pin eens per week het bedrag dat je die week mag uitgeven aan boodschappen en laat je pinpas thuis als je naar de supermarkt gaat.' Ook staan er bijvoorbeeld recepten op voor goedkope en gezonde maaltijden. Verder kunnen jongeren er contact leggen met een MoneyFitMaatje die hen helpt als ze het overzicht over hun geldzaken kwijt zijn. Met een maatje kunnen ze WhatsAppen en bellen, maar een afspraak maken voor een ontmoeting kan ook. Deze hulp is gratis.

Stellingenkaarten
Voor de campagne zijn stellingenkaarten ontwikkeld om gesprekken op gang te brengen over omgaan met geld. "Als jongeren een origineel onderbouwd antwoord geven, maken ze kans op een sportabonnement voor een jaar. Onlangs hebben alle 18-jarigen en bijna 18-jarigen een stelling in de bus gekregen met een brief erbij, om hen te verleiden naar de site te gaan. Op plekken waar jongeren komen verspreiden we kaarten met de stellingen."

In gesprek
De jongerenwerkers van Jeugd-Punt willen graag in gesprek raken met jongeren. "Dat doen we bij in ons gebouw aan de Randweg, maar we gaan ook naar andere locaties. De moskee heeft ons als eerste uitgenodigd. Ook kerken en verenigingen willen we bezoeken. We hebben het met jongeren over onder andere de invloed van de commercie en groepsdruk. Het schijnt vooral goed te werken als je jongeren bij elkaar zet. Als ze elkaar kunnen steunen in hoe het anders moet, met een begeleider erbij. Daar waar nodig kun je alsnog individuele trajecten uitzetten."

Ook voor ouders
Ook ouders kunnen hun voordeel doen met de campagne. "Op de website staat veel informatie, ook voor ouders. En we komen graag in contact met ouders die zich zorgen maken over het uitgavenpatroon van hun kind. Ik zou het nog beter vinden als er meer ouders zijn die zich melden, dan kunnen ouders met elkaar en ons het gesprek aangaan over coaching. Want aansluiten bij iemand met een puberbrein is niet altijd even makkelijk. Wij brengen expertise in: hoe werkt het bij opgroeiende jongeren in hun hoofd?"

De website van MoneyFit, met tips en hulpaanbod: https://moneyfit.nl/alblasserdam/

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Toch definitief streep door schoorstenen nieuwe woningen 'Kassen Jonker', nu én in de toekomst Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Verdwijnt het openbaar onderwijs uit de wijk Kinderdijk? D66 en PvdA maken zich er zorgen over Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Noortje van Leeuwen winnaar bij traditionele ringsteken in Alblasserdam Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden