• Dodenherdeking vorig jaar in Papendrecht.
• Dodenherdeking vorig jaar in Papendrecht. Foto: Richard van Hoek (archieffoto)

Papendrechtse stille tocht op 4 mei start eerder

Algemeen 385 keer gelezen

PAPENDRECHT • De stille tocht ter gelegenheid van dodenherdenking in Papendrecht op 4 mei begint om 18.15 uur. Dat is een kwartier eerder dan voorgaande jaren.

Deelnemers verzamelen om 18.15 uur bij de Joodse gedenksteen op de splitsing Pontonniersweg-Bosch, tegenover de oude wijk Het Zand. Dat vroege tijdstip heeft te maken met het programma van de aansluitende herdenkingsbijeenkomst.

Muzikaal programma
De bekende Papendrechtse organist André de Jager heeft dit jaar een bijzonder muzikaal programma opgesteld, dat wat meer tijd kost dan in andere jaren. De herdenking begint om precies 18.20 uur, als er bij de gedenksteen één minuut stilte wordt gehouden. Dan begint de stille tocht, die om 18.45 uur eindigt bij de Grote Kerk aan de rivier.

Vier sprekers
Bij de Grote Kerk komen vier sprekers aan het woord. Wim de Leur, voorzitter van het 4-mei Comité: "De sprekers worden steeds afgewisseld met een muzikaal intermezzo. André heeft er veel energie ingestoken en hij laat zich omringen door het nodige muzikale talent. Laat dat een extra stimulans zijn om te komen, zeker voor diegenen die er nooit eerder waren". 

Marineofficier
De Leur belooft dat de sprekers het kort zullen houden. "Het zijn vier korte toespraakjes van ieder 5 minuten. Bijzonder dit jaar is dat de marineofficier Frits de Ruyter, die dit jaar spreekt, een directe nazaat is van onze meeste bekende Admiraal uit onze zeevaartgeschiedenis, Michiel de Ruyter. De Luitenant ter Zee 1e Klasse, die in vol ornaat zal verschijnen, is al de twaalfde generatie marineofficieren die afstammen van onze vaderlandse zeeheld."

Jeugd
De jeugd wordt dit jaar vertegenwoordigd door Koen Schenk, een 15-jarige leerling van het Willem de Zwijgercollege in Papendrecht.

Oorlogsmonument
Na de bijeenkomst gaat de stille tocht verder naar het oorlogsmonument op de begraafplaats. Daar worden, na de twee minuten stilte en het zingen van het volkslied, drie kransen gelegd. Vervolgens speelt Muziekvereniging Excelsior een aantal koralen en worden er, in aanwezigheid van een peloton van de Nationale Reserve, bloemen gelegd op de oorlogsgraven. Het Papendrechts 4-mei Comité hoopt op een grote opkomst. 

Meer deelnemers
De herdenking op 4 mei trekt in Papendrecht steeds meer bezoekers. Het besluit, dat tien jaar geleden door het 4-mei Comité genomen werd, om naast de stille tocht ook een herdenkingsbijeenkomst te houden, bleek in een behoefte te voorzien, aldus De Leur. "Het aantal deelnemers aan de herdenking is zeker vertienvoudigd en daar zijn we uiteraard ontzettend blij mee. Het mooie is dat daar ook veel jeugd bij is. En dat is belangrijker dan ooit. Want, in tegenstelling tot wat we ooit hoopten; de wereld wordt er niet veiliger op. En dat betekent dat we niet alleen terugkijken en herdenken, maar dat we ook naar de toekomst kijken en waarschuwen."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Toch definitief streep door schoorstenen nieuwe woningen 'Kassen Jonker', nu én in de toekomst Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Verdwijnt het openbaar onderwijs uit de wijk Kinderdijk? D66 en PvdA maken zich er zorgen over Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Noortje van Leeuwen winnaar bij traditionele ringsteken in Alblasserdam Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden