• Kinderen kunnen knutselen als hun ouders leuke kleertjes uit aan het zoeken zijn.
• Kinderen kunnen knutselen als hun ouders leuke kleertjes uit aan het zoeken zijn.

'Leuk om iedereen te verbinden' bij kledingruilpunt in De Werf

Algemeen 383 keer gelezen

WOUDRICHEM • Het ruilpunt van KrijgdeKleertjes in De Werf in combinatie met een kop koffie én de helpende handen van statushouders blijkt een groot succes.

Op het gemeentehuis in Woudrichem is het drukker dan op een gemiddelde woensdagmorgen. Ouders - in dit geval voornamelijk moeders, maar ook vaders laten hun gezicht wel eens zien - neuzen in de bakken met truien, jurkjes en broeken en tussen de rekken met jassen. Even daarvoor hebben ze zelf een tas met 'schone en nog mooie kinderkleding' afgegeven, want dat is waar het bij KrijgdeKleertjes allemaal om draait, legt Wietske Rowaan uit.

Marktplaats
"KrijgdeKleertjes is eigenlijk een soort Marktplaats voor kinderkleding, zes jaar geleden gestart door vier moeders in Bunnik. Zij vonden het zonde dat nog prima kleding weggegooid zou worden en startten een ruilpunt. Daarvan zijn er inmiddels meer dan 30 in Nederland." Sommige mensen hebben een ruilpunt aan huis, maar in Woudrichem heeft KrijgdeKleertjes onderdak gevonden in De Werf.

Op een beurs ontmoette Wietske Marianne Sijberden, die vanuit Kinderopvang Buitengewoon babyborrels organiseerde voor ouders met kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar. Het idee ontstond om KrijgdeKleertjes te laten aanhaken bij het Kind&Koffie-Café, zoals de babyborrels tegenwoordig heten. De Werf is voor deze twee samengekomen initiatieven een 'ideaal' gebouw, aldus Wietske. Terwijl ouders iedere tweede woensdag van de maand kleding uitzoeken, kan hun kroost knutselen en de Bibliotheek CultuurPuntAltena zorgt voor leuke boekjes.

Taalontwikkeling
Ondertussen zorgen statushouders dat de kleertjes gesorteerd worden en netjes in de 'schappen' liggen. Eén van hen is de Irakese Maha Naser, die sinds tweeënhalf jaar in Nederland is en in Woudrichem woont. Meedraaien met KrijgdeKleertjes helpt bij haar taalontwikkeling, vertelt ze. "Het is hier gezellig. Voor mij is het belangrijk om met mensen te praten. Daardoor leer ik de taal en dat is nuttig en interessant. En ik doe hier ook sociale contacten op." Maha is al geslaagd voor het eerste deel van haar staatsexamen Nederlands. Zodra ze haar tweede papiertje op zak heeft, wil ze een opleiding gaan volgen. "In de zorg of in het onderwijs, dat weet ik nog niet. Daarvoor doe ik hier al een beetje ervaring op", zegt ze lachend.

Maha is erg te spreken over de gedachte achter KrijgdeKleertjes. "Dit initiatief is goed voor het milieu." Zelf neemt ze ook wel eens wat mee voor haar eigen kinderen of familieleden. "Maar niet teveel, hoor", benadrukt ze. "Andere mensen hebben het misschien wel meer nodig dan ik. Vijf of zes kledingstukken voor de winter en even zoveel voor de zomer is meer dan genoeg."

Marianne Sijberden glimlacht om deze bescheidenheid. Dankzij Maha weten meer statushouders KrijgdeKleertjes te vinden, maar de samenstelling van de bezoekers is 'mooie mix', vindt ze. "Het is leuk om iedereen op deze manier te verbinden. Ik zie elke maand wel vaste gezichten en daarbij drie of vier nieuwe. Er zijn mensen bij die dit gewoon een leuke initiatief vinden, maar ook mensen die dit ruilpunt écht nodig hebben."

Bigshopper
In principe mogen mensen één bigshopper per keer ruilen, maar alleen kleding doneren mag natuurlijk ook. Kleding van haar eigen kinderen gaf Marianne vaak door binnen de familie en de kennissenkring. "Maar dit is ook leuk", oordeelt ze. Op de achtergrond gaat het ruilen rustig door. Het thema is deze woensdag 'feest', uiteraard vanwege kerst en oud en nieuw, dus de kledingstukken zijn extra feestelijk. Er is van alles te vinden. "Alleen het aanbod in grote maten is niet zo groot, dat mag wel iets meer worden", zegt Marianne. "Jongensbroeken van maat 110 komen bijna niet, want die gaan vrijwel altijd stuk als ze gedragen worden."

Tegen 11 uur loopt de ochtend op zijn einde. De overgebleven kleding wordt weer opgeslagen bij Kinderopvang Buitengewoon en wordt op woensdag 9 januari weer tevoorschijn gehaald. Als het aan Wietske Rowaan ligt wordt KrijgdeKleertjes op den duur uitgebreid. "Met een speelgoedbeurs, of zo. Of met dameskleding."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie