• Paulus Dolfsma is gek op zeilen en op bètavakken.
• Paulus Dolfsma is gek op zeilen en op bètavakken. Foto: aangeleverd

Paulus Dolfsma spaart voor wereldreis per zeilboot

Algemeen 355 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Paulus Dolfsma (15) uit Zaltbommel heeft een droom: aan boord van een zeilschip zes weken lang de oceaan op met Masterskip. Daarvoor moet hij nog wel 'even' 7500 euro verzamelen. Hij heeft verschillende sponsoracties in petto.

Paulus zit in de derde klas van het gymnasium op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Hij wil volgend jaar april met de driemaster De Wylde Swan de oversteek maken vanaf Cuba naar
Nederland.

Waarom wil je meedoen aan Masterskip?
"Zeilen vind ik geweldig. Dat heb ik bij de zeeverkenners/scouting geleerd. Met Masterskip krijg ik de kans om op een oceaanzeiler te varen en veel meer te leren. Bijvoorbeeld over zeilen in het algemeen en op een driemaster. Daarbij vind ik het leuk dat schooldingen in de praktijk toegepast gaan worden. Vooral van de bètavakken. Dat zijn ook mijn lievelingsvakken op school." 
 
Wat moet er gebeuren om deze droom te kunnen verwezenlijken?
"In het kort; vooral veel geld. Dat betekent veel acties bedenken, voorbereiden en uitvoeren. Maar ook sponsoren zoals bedrijven benaderen. Om te zorgen dat ik geen schoolachterstand krijg, moet ik veel overleggen met mijn docenten. Welk werk moet ik meenemen om aan boord te maken en leren? En wat doen we met de toetsen? Aan boord is elke zaterdag toetsmorgen, dan maakt iedereen de toetsen van zijn eigen school." 

Wat ga je de komende tijd doen?
"Op de korte termijn start ik met verkopen van blikjes snoep. Op de koningsmarkt wil ik gaan staan. Daarvoor probeer ik een leuk spel te maken als promotie voor een grotere actie, namelijk een (amateur-) escaperoom. Ik ben namelijk ook gek op spellen en puzzels. Verder denk ik aan verkopen van snacks op school en schalen met hapjes voor feestjes. Die kunnen mensen bij mij bestellen. Ook denk ik er over om een verloting op te zetten. Waarbij ik waarschijnlijk als hoofdprijs een ticket voor een zeiltocht met 'De Wylde Swan' (de topzeilschoener waarop ik hoop te zeilen) zal verloten. Die boot doet in augustus namelijk mee met SAIL." 

Hoe kunnen mensen jou helpen?
Door een mail te sturen naar: paulus.masterskip@gmail.com. Dan stuur ik hen mijn nieuwsbrieven waarin ik alle acties aankondig en meer over het zeilproject en mijn vorderingen vertel. Natuurlijk hoop ik dat mensen mijn acties leuk vinden en er zelf aan mee willen doen, of het cadeau willen geven aan iemand. Naast de verkoop van speciale blikjes kunnen mensen ook onze kano huren inclusief een koelbox met lekkers voor onderweg. Als er voldoende interesse is én ik een zeilboot kan regelen, neem ik mensen ook graag mee om een dagdeel te zeilen. 
Als mensen of bedrijven mij willen sponsoren met producten voor de verloting, hoor ik dat ook graag. Grote sponsors (=meer dan 500 euro) doen mee met de verloting van Masterskip zelf om een dag mee te varen wanneer het schip in Nederland is. Voor mijn profielwerkstuk voor klas 5 denk ik nog over een een project dat ik aan boord kan uitvoeren. Bijvoorbeeld iets met windenergie en duurzaamheid. Als iemand een bedrijf weet die me daarvoor wil sponsoren door een opdracht/ materiaal/ financiën, ontvang ik daar graag een berichtje over."
  
Wat vind je het meest spannend aan het hele plan?
"Mensen benaderen! Ik ben niet iemand die graag op anderen afstapt en zeker niet om iets voor mezelf te vragen. Dat vind ik dus het allerlastigste. Ik doe liever iets voor anderen zoals voor de scouting of de harmonie. Maar met alleen mijn bijbaantje verdien ik niet genoeg geld om volgend jaar aan boord te stappen. Gelukkig weet ik dat het andere leerlingen al jaren lukt om het bedrag bij elkaar te krijgen, maar toch blijft het spannend of het mij lukt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden