• Pieter van Maaren poseert voor het oude stadhuis op de Markt, terwijl de gemeenteraad binnen de Perspectiefnota 2020 zo snel mogelijk probeert af te ronden.
• Pieter van Maaren poseert voor het oude stadhuis op de Markt, terwijl de gemeenteraad binnen de Perspectiefnota 2020 zo snel mogelijk probeert af te ronden. Foto: gemeente Zaltbommel

Nieuwe burgemeester kent Zaltbommel al behoorlijk goed

Algemeen 1.507 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Pieter van Maaren (55), die de nieuwe burgemeester wordt van Zaltbommel, kent de gemeente al behoorlijk goed; zijn vrouw Ine heeft familie in Gameren.

Dat vertelde hij donderdagavond, toen hij kennis kwam maken met de gemeenteraad.

Zelf heeft hij ook zijn wortels in het Rivierengebied. Hij is geboren in Leerdam en groeide op in Heukelum. "Mijn schoonmoeder komt uit Gameren, dus ik ben hier heel vaak geweest", zei hij donderdagavond. "Ik spreek de taal van het gebied."

19 september
De gemeenteraad heeft Van Maaren donderdagmiddag voorgedragen als burgemeester. Als de minister de voordracht overneemt, wordt de nieuwe burgervader op 19 september geïnstalleerd.

Zodra hij donderdag het telefoontje uit Zaltbommel kreeg, heeft hij de gemeenteraad van Urk (waar hij sinds 2012 burgemeester is) geïnformeerd. In de loop van de avond stapte hij samen met zijn vrouw Ine in de auto om naar Zaltbommel te komen.

Daar moest het paar even geduld hebben, omdat de raad de Perspectiefnota (voorheen Voorjaarsnota) behandelde en ruim tien moties behandelde. Rond 22:45 uur was de raadsvergadering afgelopen en werden Van Maaren en zijn vrouw ontvangen in de raadszaal.

Eerst vakantie
Van Maaren en zijn vrouw wonen op Urk. Ze hebben vier kinderen, waarvan er twee nog thuiswonen. Hij zei donderdagavond vast van plan te zijn om in zijn nieuwe gemeente te gaan wonen. "Maar we gaan eerst lekker op vakantie, naar Zuid-Frankrijk", zei hij.

CDA
Van Maaren heeft in Gorinchem zijn VWO-diploma gehaald en studeerde daarna algemeen bestuurlijke- en juridische zaken. Sinds 1986 werkte hij in verschillende gemeenten onder andere als gemeentesecretaris.

In 2009 werd hij fractievoorzitter van het CDA in zijn toenmalige woonplaats De Bilt. Van Maaren is lid van de PKN en was onder andere diaken en ouderling.

In 2012 werd hij burgemeester van Urk.

Spannende tijd
Hij sprak donderdag een paar woorden tegen de gemeenteraad van Zaltbommel. "Het was een enorm spannende tijd", zei hij. "Ik voelde me als een kind dat examen had gedaan en op de uitslag moest wachten. Ik kijk er naar uit om met u te gaan samenwerken."

'Innemende persoonlijkheid'
Volgens Kees Metz, voorzitter van de vertrouwenscommissie is Van Maaren een 'innemende persoonlijkheid' en heeft hij veel 'empathisch vermogen'. "Hij is een persoon met visie en strategische oriëntatie", aldus Metz. "Hij is een benaderbaar mens met een luisterend oor."

Vertrek Rehwinkel
Peter Rehwinkel bekleedt sinds 2017 als waarnemer het ambt van burgemeester van Zaltbommel. In februari 2019 is de procedure voor de benoeming van een vaste burgemeester begonnen.

Destijds liet Rehwinkel weten niet mee te solliciteren naar het ambt van burgemeester in Zaltbommel.

Rehwinkel blijft waarnemend burgemeester tot de installatie van Van Maaren in september.

In totaal hadden dertig mensen gesolliciteerd op de vacature in Zaltbommel.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden