Varkenstractor voor Bommels Bakhuys
Varkenstractor voor Bommels Bakhuys Foto: Lya Cattel

Varkens aan het werk voor Bommels Bakhuys

Algemeen 972 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Bommels Bakhuys en Buitengewone Varkens zijn dinsdag gestart met een nieuw initiatief: de varkenstractor.

Bommels Bakhuys heeft de beschikking over een eigen stuk landbouwgrond bij de nieuwe fietscrossbaan aan de Ketelsteeg. Daar worden groenten verbouwd voor in het restaurant en scharrelen al een tijdje Buitengewone Varkens, een initiatief van Josse Haarhuis om bewuste vleesconsumptie te stimuleren. Sinds dinsdag worden de varkens ingezet voor het bewerken van het land.

Beeldend agrariër
Het idee van de varkenstractor komt van Sjef Meijman. Hij is kunstenaar en varkenshouder, of zoals hij zelf zegt: beeldend agrariër. De varkenstractor is een mobiele varkensstal met uitloopgedeelte. De varkens die erin leven, kunnen alleen bij het stukje grond dat ze moeten bewerken. Pas als ze daar alle planten of oogstresten hebben gegeten, rijdt de mobiele stal naar de volgende plek. 

Omploegen en bemesten
"De varkens ploegen stukje voor stukje het grasland om en bemesten het tegelijk. Daarna wordt het ingezaaid en uiteindelijk gebruikt Bommels Bakhuys de gewassen in de keuken", legt Josse uit. Wat overblijft dient ook weer als varkensvoer. En na de oogst start de cyclus weer opnieuw. Uiteindelijk belanden ook de varkens zelf op het bordje van de gasten in het Zaltbommelse restaurant. Zo komt circulaire landbouw een stap dichterbij.

HAS
Buitengewone Varkens werkt voor de proef samen met de HAS in Den Bosch. Studenten onderzoeken hoe vaak de 'varkenstractor' het beste verplaatst kan worden, hoeveel de varkens bijgevoerd moeten worden en hoe ze gestimuleerd kunnen worden om flink in de grond te wroeten.

Varken adopteren
Er lopen momenteel in totaal honderd Buitengewone Varkens op tien plekken in Nederland rond, waaronder in de zelfplukboomgaard tussen Zaltbommel en Gameren. De oorspronkelijke opzet waarbij consumenten onder de naam Pig Me een varkentje konden adopteren en dat later zelf opeten, is voorlopig losgelaten. "Direct met consumenten werken is vrij ingewikkeld, het geeft naar verhouding veel rompslomp. We focussen nu eerst meer op de horeca", vertelt Haarhuis. Het Bommels Bakhuys neemt al langer vlees af van Buitengewone Varkens.

Janneke Boogaard

Varkenstractor voor Bommels Bakhuys
Varkenstractor voor Bommels Bakhuys
Varkenstractor voor Bommels Bakhuys
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie