Afbeelding

Nog drie plannen voor windmolens in de Bommelerwaard

Algemeen 577 keer gelezen

MAASDRIEL • Naast het plan voor Windpark Bommelerwaard-A2 zijn er nog minstens drie initiatieven ingediend voor windenergie. Die liggen te wachten op beoordeling door burgemeester en wethouders van Maasdriel.

Dat gebeurt waarschijnlijk nog voor de verkiezingen van 21 maart. Naar verwachting zal het college de plannen afwijzen, met een verwijzing naar het Maasdrielse bestuursakkoord. Het gemeentebestuur vindt windmolens niet passen in het landschappelijke karakter van de Bommelerwaard.

"De windmolens die nu zijn gepland zie je van ver, of je nu in Ammerzoden of in Rossum staat", klaagt de Maasdrielse wethouder Gerard van den Anker.

Slagschaduw en geluid
De wethouder wijst verder op overlast door slagschaduw en geluid. "In omliggende landen worden veel grotere afstanden aangehouden tot bebouwing dan in Nederland, vanwege mogelijke gezondheidseffecten. Er zijn wetenschappers die hebben aangetoond dat mensen ziek worden van het laagfrequente geluid."

Naar de provincie
De kans is reëel dat de indieners dan naar de provincie stappen, net als in Zaltbommel is gebeurd toen de gemeenteraad het plan van Windpark Bommelerwaard-A2 afwees. Het Maasdrielse college heeft in een zienswijze ook haar afkeuring voor dit - inmiddels provinciale - plan laten blijken.

Liever zonnepanelen
"We gaan liever voor andere vormen van duurzame energie. Er is bijvoorbeeld nog veel te winnen door zonnepanelen te leggen op daken waar nu nog asbest op ligt. Die moeten toch vervangen worden voor 2024", zegt van den Anker. 

In het provinciale windplan zijn wel twee windmolens op Maasdriels grondgebied opgenomen. Van den Anker baalt van de werkwijze van de provincie en had liever gezien dat de ruimtelijke afweging over windmolens aan de gemeenten overgelaten werd.

Janneke Boogaard

Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden