Afbeelding
Archieffoto: Janneke Boogaard

'Plan Tijningenplas mooi voorbeeld van co-creatie met inwoners'

Algemeen 578 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Omwonenden van de Tijningenplas (of Put van Zanen) hebben samen met andere belanghebbenden en de gemeente een voorstel gemaakt voor herinrichting van het gebied rond de plas.

"Het plan is een mooi voorbeeld van co-creatie samen met inwoners", vond Thom Ummels (D66) donderdagavond tijdens de behandeling van het plan in de carrouselvergadering. Gerrine Fernhout (VVD) hoopt dat de gemeenteraad ook in het vervolgtraject op afstand blijft. "Zodat het project van de werkgroep blijft."

Hondenveld

De werkgroep, die naast omwonenden onder andere bestond uit vertegenwoordigers van verschillende sportverenigingen, heeft een vrij gedetailleerd voorstel gemaakt. Hierin staat onder meer dat er mooie strandjes komen met ligweiden, dat honden terecht kunnen op een speciaal ingericht hondenveld mét zwemwater en dat vissers een eigen plek krijgen. Ook aan duikers is gedacht en Kano- en duiksport Zaltbommel mag kleinschalige verhuuractiviteiten gaan organiseren. Voor sportievelingen wordt een fitnessparcours ingericht.

Tegengestelde belangen

Wethouder Han Looijen is heel tevreden over de manier waarop het voorstel tot stand gekomen is. "We zijn echt aan de voorkant van de plannen met de omgeving gaan praten en hebben er de tijd voor genomen", zegt hij. "Er waren veel tegengestelde belangen tussen omwonenden, hondenbezitters, mensen met kleine kinderen, sporters en vissers."

Tijdens een wandeling met de gemeenteraad heeft de werkgroep het plan toegelicht aan de gemeenteraad. Subgroepjes hebben verschillende onderdelen uitgewerkt in deelplannen.

De politiek gaf het college donderdagavond groen licht om door te gaan op de ingeslagen weg. Voor de herinrichting van het gebied is ongeveer 450.000 euro beschikbaar uit het Fonds Bovenwijkse Voorzieningen.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden