Afbeelding
(foto: Rick den Besten)

Broers Van den Dool samen in AWM, maar wel voor verschillende ploeg

Sport 937 keer gelezen

HOOGBLOKLAND • De messen worden extra geslepen in huize Van den Dool aan de Dorpsweg in Hoogblokland. Kelvin en Jens van den Dool rijden komende zaterdag voor het eerst samen in de Arno Wallaard Memorial. Samen, maar niet met elkaar. Kelvin verdedigt de kleuren van Vlasman Cycling Team. De in de omloop debuterende Jens, de jongste telg uit de fanatieke wielerfamilie, rijdt in het groenwit van Delta Cycling.

"Het is leuk om met je broertje te koersen. Maar ik rijd wel voor een andere ploeg", gooit Kelvin direct de knuppel in het hoenderhok. "Als Jens er met eentje van ons weg is, zal ik wel extra mijn best doen om de rest af te stoppen."
Jens glimt al bij de gedachte. "En als Kelvin in zijn eentje wegrijdt, laat ik 'm misschien wel gaan. Mocht hij in een kopgroep van vijf man zitten en Delta ontbreekt, dan ga ik er natuurlijk wel achteraan."

Knechtenrol
De broers hebben al voorpret, maar beseffen dat in de AWM voor hen een knechtenrol is weggelegd. "Alle pijlen zijn bij Delta gericht op Jan-Willem van Schip. Hij reed vorige week het WK op de baan in Hongkong. Uit ervaring weet ik dat het na het baanwielrennen wel goed zit met zijn snelheid. Na de Olympische Spelen van Rio vloog hij over de weg", herinnert Jens zich nog goed.

Met de kopman van Kelvin (21) zal het niet anders zijn. "Wim Stroetinga reed ook in China en omdat de AWM nog niet op zijn prijzenlijst staat, tip ik hem als eindwinnaar."

Mentaal sterker
Jens (18) verliet Jan van Arckel en heeft het uitstekend naar zijn zin bij zijn nieuwe ploeg. "Zo'n kans om voor een Continental team te rijden, kon ik niet laten lopen. De AWM is voor mijn oude ploeggenoten het hoogtepunt van het seizoen, terwijl dat voor Delta een doorsnee wedstrijd is. Ik heb inmiddels al drie klassiekers gereden en kon bijvoorbeeld in Volta Limburg Classic, waar prof Marco Canola won, prima meekomen."

"Ik ben, met twee keer zoveel topwedstrijden als vorig jaar, nog nooit zo goed voorbereid. Dat betekent niet alleen meer kilometers in de benen, maar ook mentaal ben ik een stuk sterker", weet Kelvin.

Lekdijk
Ook dichtbij huis kennen de jongens hun klassiekers. "De eerste kilometers door Lakerveld en Lexmond zijn heel belangrijk. Onder de A27 moet je al positie kiezen, want linksaf op de Lekdijk moet je in de eerste waaier zitten. Voorin zit je op je gemak, beter dan achterin. Dat geldt ook op het laatst. Net voor de plaatselijke omlopen in Meerkerk, moet je tussen Hoogblokland en Noordeloos goed opletten. Vorig jaar sloeg Maarten van Trijp, op advies van Robin Chaigneau, daar zijn slag."

Theo Sprong

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden