• De locatie waar het oorlogsmonument zou kunnen komen. Foto: Bert Bons
• De locatie waar het oorlogsmonument zou kunnen komen. Foto: Bert Bons

'Oorlogsmonument komt bij café Boerenklaas in Brandwijk'

Algemeen 552 keer gelezen

BRANDWIJK/MOLENAARSGRAAF • Het oorlogsmonument van de vliegtuigmotor  uit de Tweede Wereldoorlog, die vorig jaar opgegraven werd in Brandwijk, wordt waarschijnlijk geplaatst in een groenstrook nabij café Boerenklaas.

De onlangs opgerichte Stichting Oorlogsmonument Molenaarsgraaf/Brandwijk organiseerde donderdagavond een een informatieavond over de locatie waar een oorlogsmonument zou kunnen komen.

Drie mogelijk locaties werden gepresenteerd:
• boven het water van de Graafstroom ter hoogte van het oude gemeentehuis.
• een groenstrook nabij gebouw de Rank, naast de begraafplaats van de Molenaarsgraafse kerk.
• een groenstrook naast de parkeerplaats van café Boerenklaas.

Voor- en nadelen
De voor- en nadelen van de drie opties werden toegelicht door voorzitter Jan Boele van de Stichting Oorlogsmonument Molenaarsgraaf/Brandwijk. De locatie boven het water van de Graaf is mooi centraal en goed zichtbaar, maar duur en enigszins rommelig vanwege de vele verkeersborden die daar staan.

De optie bij De Rank is vlakbij de begraafplaats waar de overleden bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig begraven liggen, maar een beetje achteraf.

De groenstrook nabij Boerenklaas is goed zichtbaar, maar er moeten een of meerdere parkeerplaatsen voor opgeofferd worden.

Toen de bijna veertig aanwezigen hun voorkeur mochten uitspreken, bleek een ruime meerderheid te kiezen voor de locatie Boerenklaas. "Dat had ook onze voorkeur", vertelde Jan Boele namens de stichting.

Ambitie
Deze mogelijkheid zal nu verder worden uitgewerkt. "Het is onze ambitie om het monument te kunnen onthullen op zaterdag 22 mei dit jaar", vervolgde Boele. Dan is het precies 72 jaar geleden dat het vliegtuig neergehaald werd en in stukken terechtkwam op de beide dorpen Molenaarsgraaf en Brandwijk.

"Maar als blijkt dat we meer tijd nodig hebben, dan schuiven we de onthulling een jaar op."

Monument
Kunstenaar Paul Pallandt presenteerde tijdens de informatieavond een ontwerp voor het oorlogsmonument. De motor zal 'verpakt' worden in een rechthoekige glazen kubus die diagonaal geplaatst wordt, dus met een hoek naar beneden. De motor zelf zal in de kubus uiteraard rechtop geplaatst worden. De ruim drie meter hoge propellor wordt bevestigd op aan een gebogen standaard en zal los van de motor neergezet worden.

De motor en de propellor werden vorig jaar opgegraven in de polder van Brandwijk. Het vliegtuig, een Avro Lancaster bommenwerper, werd neergeschoten op 22 mei 1944. Hierbij zijn zes personen omgekomen, die begraven liggen op het kerkhof bij de Nederlands Hervormde kerk in Molenaarsgraaf.

De onlangs opgerichte stichting wil graag een monument realiseren, zodat niet wordt vergeten wat deze bemanningsleden door hun inzet en opoffering voor onze vrijheid hebben betekend.

Voor meer informatie: www.ommb.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
• Jan Boele aan het woord tijdens de informatieavond over het oorlogsmonument. Foto: Antoine de Zeeuw
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Meest Gelezen

Laatste 112

Laatste sport

Fotoseries