• Minister Van der Wal (midden) met Coriene en Mattias Verhoef (rechts van het midden) en vertegenwoordigers van BioHuis.
• Minister Van der Wal (midden) met Coriene en Mattias Verhoef (rechts van het midden) en vertegenwoordigers van BioHuis. Foto: Anne Marie Hoekstra

Minister Van der Wal bezoekt Brandwijkse boerderij

Algemeen 3.753 keer gelezen

BRANDWIJK • Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, was maandagmiddag 17 oktober te gast op de biologische boerderij van Coriene en Mattias Verhoef in Brandwijk.

Coriene: “De minister wilde de transitie zien van intensief naar extensief en biologisch. Wij konden laten zien dat we sinds 2015 per hectare 73 procent zijn gereduceerd in stikstofuitstoot.” Mattias: “We hebben ook over de daarbij horende bedreigingen en kansen verteld en over onze bijdrage aan verbetering van de biodiversiteit.”

Niet iedereen
Veel van de kansen en bedreigingen waren voor de minister herkenbaar, aldus Coriene. “Na het horen van ons verhaal over extensivering zei ze ook: ‘Daar moeten we heen, dit is wat we willen’. Maar niet iedereen hoeft het precies zo te doen en er zijn plekken in Nederland waar wel intensief geboerd kan worden.”

Perspectief
Belangrijk voor het echtpaar Verhoef is dat de minister hen perspectief bood. “Ze vertelde dat landschapselementen betaald gaan worden. Nu krijgen we alleen vergoeding voor kosten die we maken. Straks wordt dat een inkomstenbron, dus ons verdienmodel wordt verstevigd. We hebben onder andere een plas-drasgebied, kruidenrijk grasland, natuurlijke oevers en bomen aangeplant.”

BioHuis
Een aantal vertegenwoordigers van BioHuis, een vereniging van biologische agrariërs, was bij de ontmoeting aanwezig.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden