Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Boze boeren uit Alblasserwaard blokkeren uit protest afvalcentrale HVC in Dordrecht

28 jun, 21:16 Algemeen 3.588 keer gelezen

DORDRECHT/ALBLASSERWAARD • Boeren uit de Alblasserwaard besloten dinsdagmiddag tot een spontane protestactie, nadat duidelijk was geworden dat de meerderheid van de Tweede Kamer de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal steunt.

De maat was al overvol bij ook de boeren in de Alblasserwaard, maar dit deed voor een aantal van hen de druppel overlopen. Ongeveer honderd boeren en andere deelnemers en veertig trekkers reden via de provincialeweg N214 naar Dordrecht, waar ze de toegang tot de afvalcentrale van HVC enige tijd blokkeerden. 

“De afvalcentrale van HVC staat op plek 67 in de top 100 van grote stikstofuitstoters”, vertelt melkveehouder Teus de Wit uit Hardinxveld-Giessendam, één van de deelnemers. “Maar de centrale is zorgvuldig uit de reductiekaarten gesneden. Daarom zijn we hierheen gegaan.”

Geen perspectief
De actie was niet vooraf bedacht. “Deze groep hadden we in een uurtje opgetrommeld. We hebben het werk neergegooid en zijn met de trekker het erf afgereden. Het zit de boeren zo hoog; we worden in een hoek gedrongen, hebben geen enkel perspectief.”

“Sommigen gaan niet eens meer mee omdat ze zo moedeloos zijn. En nee, ik sluit verdere acties niet uit, al ben ik daar niet direct voorstander van. Maar praten heeft totnogtoe geen zin gehad.”

Dubbele agenda
De Wit is ervan overtuigd dat de stikstofreductie helemaal niet gaat om het herstel van de natuur. “Er lijkt een dubbele agenda te zijn waar wij de dupe van worden. Het doel is een het fors verminderen van de veestapel en het zo goedkoop mogelijk opkopen van grond.”

“We merken dat bijvoorbeeld aan het feit dat door ons aangedragen innovaties om stikstof terug te dringen niet omarmd worden. Dat is gewoon zonde. Als dit allemaal doorgaat, zullen ze pas later beseffen dat een prachtige sector om zeep is geholpen, die super goed voor het landschap zorgde.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie