Afbeelding
Foto: Stock

CDA, CU en VVD in Molenlanden willen onderzoek naar invoering opkoopbescherming voor woningen

27 sep, 13:56 Algemeen 613 keer gelezen

MOLENLANDEN • Het CDA , de ChristenUnie (CU) en de VVD in Molenlanden willen dat het gemeentebestuur onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden om opkoopbescherming voor woningen in te voeren in de gemeente Molenlanden.

Er is een groot woningtekort in Nederland, ook in Molenlanden. “Regelmatig horen wij van inwoners dat ze geen huis kunnen bemachtigen”, aldus CDA-raadslid Dagmar van den Herik. “Sommigen zijn al jaren op zoek naar een woning in onze gemeente. De huizenprijzen blijven stijgen en vooral jonge mensen zijn daar de dupe van.”

Het gebeurt de laatste jaren heel vaak dat vastgoedbeleggers woningen opkopen en verhuren voor relatief hoge prijzen, hierdoor hebben burgers minder mogelijkheden om een woning te kopen. Uit onderzoek van het Kadaster in 2019 blijkt zelfs dat vastgoedbeleggers de woningprijzen laten stijgen.

Vanaf ongeveer januari 2022 hebben gemeenten de mogelijkheid om een opkoopbescherming van kracht te laten gaan. Hierdoor kunnen woningen niet meer opgekocht worden door vastgoedbeleggers voor verhuur en hebben inwoners dus relatief meer kans om een woning te bemachtigen. Gemeenten hebben hierbij de mogelijkheid om een opkoopbescherming te implementeren in specifieke wijken of gemeentebreed. Gemeenten zoals Rotterdam en Breda gaven al aan hier gebruik van te gaan maken.

Het CDA heeft vanuit Molenlanden dit signaal niet ontvangen en daarom heeft de partij hierover enkele vragen gesteld. Het CDA wil weten of er in de gemeente Molenlanden al onderzoek gedaan is of de opkoopbescherming geïmplementeerd kan worden. Ook wil de partij weten of er in Molenlanden momenteel sprake is van vastgoedbeleggers die woningen opkopen en verhuren.

Ook de VVD in Molenlanden heeft vragen gesteld over de opkoopbescherming. De partij wil weten in hoeverre de maatregel uitvoerbaar is in Molenlanden en of het gemeentebestuur invoering wil overwegen. Ook ChristenUnie wijst het gemeentebestuur door het stellen van vragen op de bewoningsplicht en de opkoopbescherming, om zo de woningnood in Molenlanden niet onnodig te vergroten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie