Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Eerste gesprek Molenwaard en Giessenlanden met Chemours/DuPont over PFOA-problematiek 'nuttig'

17 dec, 11:00 Algemeen 408 keer gelezen

MOLENLANDEN • Nuttig; zo benoemen de gemeentebesturen van Molenwaard en Giessenlanden en de directies van Chemours en DuPont het eerste gesprek over de PFOA-problematiek.

Op uitnodiging van de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden is met de directies van Chemours en DuPont afgelopen week gesproken over de PFOA-problematiek in beide gemeenten. Het gesprek had een oriënterend karakter.

De wethouders Meerkerk van Molenwaard en de Groot van Giessenlanden hebben gewezen op de maatschappelijke onrust, die door de verontreiniging met PFOA bij inwoners en ondernemers is ontstaan. Ook is door beide wethouders toegelicht welke acties de gemeenten hebben genomen naar aanleiding van de constatering van de aanwezigheid van deze stof.

Dialoog
De heren Reijmers (manager Chemours) en Griffioen (locatiedirecteur DuPont) benadrukten, dat beide bedrijven inzetten op een goede relatie en dialoog met de omgeving. Zij begrijpen dat in Molenwaard en Giessenlanden onrust is ontstaan.      

'Beide bedrijven nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid', melden de gemeenten in een persbericht. 'Er wordt door Chemours 75 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek in Dordrecht om eind 2020 de uitstoot van GenX (de opvolger van PFOA) met tenminste 99% te hebben verminderd. Ook wordt overwogen een fonds op te richten, dat onder meer is bedoeld om te investeren in maatschappelijke doelstellingen, zoals leefbaarheid en duurzaamheid, in de regio.'

Vervolg
Het gesprek biedt volgens de bedrijven en de gemeenten een basis voor een vervolg. De gemeenten Molenwaard en Giessenlanden fuseren per 1 januari 2019 tot de nieuwe gemeente Molenlanden. Een vervolggesprek zal plaatsvinden nadat het nieuwe college van burgemeester en wethouders Molenlanden is gevormd. De verwachting is dat dit in januari gaat plaatsvinden.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie