• In Molenlanden kon onder meer in een mobiel stembureau gestemd worden.
• In Molenlanden kon onder meer in een mobiel stembureau gestemd worden. Foto: Bert Bons

Teleurstelling bij SGP en CU Molenlanden: 'Doe Mee! en CDA kiezen ervoor dat wij niet meedoen'

10 dec, 13:00 Algemeen 2.286 keer gelezen

MOLENLANDEN • SGP en ChristenUnie zijn teleurgesteld over het feit dat zij voorlopig uitgesloten zijn van de coalitievorming in Molenlanden.

"Het wordt in hun berichtgeving nu gebracht alsof wij niet meedoen, maar CDA en Doe Mee! Molenlanden kiezen ervoor dat wij niet meedoen", zo laat Harry Stam (lijsttrekker ChristenUnie) in een reactie weten. En Corné Egas, lijsttrekker bij de SGP: "Het is jammer voor onze partij, maar zeker ook voor de gemeenschap. Op deze manier wordt een groot deel van de gemeenschap niet vertegenwoordigd in de coalitie."

En Stam: "De kiezer heeft duidelijk met Doe Mee! voor vernieuwing gekozen, maar gezien de winst van zowel CU als SGP ook voor stabiliteit en het vasthouden van het vertrouwde. Dat komt in deze coalitie niet tot zijn recht. Dit was inhoudelijk hét item waarop de verdere coalitievorming is afgeketst."

Voorkeur
Cruciaal in het mislukken van het overleg met de twee christelijke partijen is het feit dat zij elkaar niet los wilden laten. "Dat is geen moment ter discussie gevestigd", bevestigt Stam. "Van begin af aan hebben wij onze voorkeur uitgesproken voor een brede coalitie, stabiel en met veel bestuurskracht en politieke ervaring. Daarom gingen wij voor een coalitie van Doe Mee!, CDA, SGP en ChristenUnie."

En Egas: "Wij wilden een breed bestuur; niet een gemeenteraad met een scherpe verdeling van coalitie en oppositie, waarbij je veel meer tegenover elkaar komt te staan dan samen aan je doelen werkt."

Bedenkingen
De SGP-voorman benadrukt overigens dat hij nog wel zijn bedenkingen heeft of de samenwerking met de VVD op een succes uitdraait. "Ik zie nog wel haken en ogen die lastig weg zijn te werken. Het zou mij niet verbazen als dit op niets uitloopt en dat we dan alsnog weer om tafel gaan." Daar staat de ChristenUnie in ieder geval open voor: "Wij staan altijd open om constructief mee te denken en onze verantwoordelijkheid te nemen."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie