Afbeelding
Foto: aangeleverd

Doe Mee! Molenlanden: 'Deze verkiezingswinst is het begin'

4 dec, 08:30 Algemeen 761 keer gelezen

MOLENLANDEN • Vanuit het niets werd Doe Mee! Molenlanden de grootste partij in Molenlanden. Een verhaal over de geschiedenis en het waarom van het succes.

Ergens in Rotterdam heffen halverwege 2017 de Molenwaardse PvdA-ers Ruud den Haak en Eric Spaans het (bier)glas met Berend Buddingh, één van de meest prominente Giessenlandse sociaal-democraten. Daar zie je het prille begin van Doe Mee! Molenlanden. Ruud en Eric sparren dan al wat langer over de nadere gemeenteraadsverkiezingen.

Welke kans maakt een traditionele partij als de PvdA, die landelijk de wind ook niet mee heeft, nog om een respectabel aantal zetels binnen te halen? Wordt het niet tijd voor een nieuw lokaal geluid? Binnen de PvdA werd eerst nog met de gedachte gespeeld om met GroenLinks- en D66-stemmers een links samenwerkingsverband in het leven te roepen, maar dat idee strandde al snel. De blik ging toen richting de 'lokale afslag'.

Stemmenkanon
"Wij zagen de potentie van een goede lokale partij", knikken ze. "Om die vorm te geven wilden we Berend er graag bij hebben. Hij is in Giessenlanden een stemmenkanon en we wisten dat geïnteresseerd was om weer actief te worden in de lokale politiek." Dat klopte; de inwoner van Arkel schoof graag aan.

Gemeentebelangen
In het najaar van 2017 volgde de stap om Gemeentebelangen Molenwaard te polsen of zij belangstelling hadden mee te doen. "Dat hadden we niet aan zien komen", blikt Joke Stravers, nu nog raadslid voor deze lokale partij, terug. "Wij voerden al enkele jaren campagne om onze bekendheid in Giessenlanden te vergroten. Maar daar merkten we dat ze daar eigenlijk alles al hadden: geld, voorzieningen. Waar moesten we ons mee onderscheiden?"

"Het aanbod om met de PvdA in zee te gaan, daar moesten we wel even over nadenken. Oorspronkelijk is Gemeentebelangen afkomstig uit de VVD. Om nu linksaf te slaan, was een drempel. Maar met het pleidooi van Ruud en Eric voor een sociaal Molenlanden konden we heel goed leven." Ruud vult haar aan: "Het was voor ons een logische stap. In de raad zitten we letterlijk naast Gemeentebelangen Molenwaard en we stemden in 99 procent van de gevallen precies hetzelfde."

Beweging
De afdelingen van de PvdA en Gemeentebelangen zetten de nieuwe beweging Doe Mee! Molenlanden op. En de rest is geschiedenis. Onlangs bleek de nieuwe lokale partij in één keer de grootste van Molenlanden te zijn geworden. Spannende vraag is natuurlijk wel: wat is de oorzaak van het succes van Doe Mee! Molenlanden?

Als eerste noemen Joke Stravers, Ruud den Haak en Berend Buddingh de campagne én de zichtbaarheid in de dorpen: "We zijn ontzettend veel de straat opgegaan", stelt Ruud. "In één jaar was dat vaker dan ik in zes jaar voor de PvdA had gedaan. Daarnaast hadden we in bijna elk dorp lokale kandidaten op de lijst, die we daar ook prominent presenteerden."

Lokale geluid
En Joke: "Doe Mee! bracht het beste van twee werelden samen. Gemeentebelangen Molenwaard was heel goed in het brengen van het lokale geluid, vanuit de PvdA kwam de kennis en de ervaring over het opzetten van een goede campagne. Dat bleek een heel goede combinatie."

Berend: "Wat zeker meespeelde is de populariteit van een nieuwe lokale partij, wat je ook in andere gemeenten zag. Veel inwoners zijn klaar met de oude politiek. Wij brachten een positief geluid, zijn geen anti-partij. De opmerking 'Ik ben een tevreden burger' heb ik veel gehoord op straat. Al zijn we ervan overtuigd dat we het met elkaar wel beter kunnen maken."

Verwachtingen
De uitdaging ligt er nu om de verwachtingen van de kiezer waar te maken. De vrijblijvendheid van het campagnevoeren wordt nu ingewisseld voor het compromissen sluiten in de coalitieonderhandelingen. Bij alle plannen die gepresenteerd worden staat draagvlak onder de inwoners centraal voor Doe Mee!.

"We zijn geen Sinterklaas, gaan geen gouden bergen beloven en dat verwachten mensen ook helemaal niet. Voor elk dorp willen we kijken wat de wensen zijn, welke we daarvan kunnen realiseren en welke inwoners daarbij met ons mee willen doen. En wat betreft de toekomst? We zijn nu de grootste geworden met zeven zetels, maar dit is nog maar het begin."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie