Afbeelding
Foto: nl123rf.com

Zeven kandidaten met voorkeursstemmen in nieuwe raad Molenlanden

Algemeen 2.564 keer gelezen

MOLENLANDEN • In Molenlanden zijn zeven kandidaten met voorkeursstemmen in de nieuwe gemeenteraad gekozen. Zij stonden op grond van de verdeling van het aantal zetels na de verkiezingen van woensdag te laag op de kieslijst om in de raad te komen, maar hebben voldoende voorkeursstemmen gekregen.

Dat blijkt uit het proces-verbaal, dat vrijdagochtend bekend gemaakt is. Daarin staat hoeveel stemmen er uitgebracht zijn per partij en per persoon. Als kandidaten op de kieslijst voldoende stemmen hebben gekregen, kunnen zij op die manier alsnog verkozen worden in de gemeenteraad.

Bij Doe Mee Molenlanden zijn er drie personen van de kieslijst die met voorkeursstemmen in de raad komen: Johan Quick, Ruud den Haak en Wilma de Moel.

Voor de ChristenUnie werden Pieter van Bruggen en Sanne Zijlstra met voorkeursstemmen gekozen en voor het CDA kregen Jan Arie Koorevaar en Anneke Hartog voldoende stemmen voor een zetel in de raad.

CDA
Bij het CDA komen Herman van de Water en Wim de Haan vanwege de voorkeursstemmen toch niet in de raad. Zij stonden op de plaatsen 4 en 5 van de kieslijst en zouden op grond van het aantal zetels (6) in de nieuwe raad komen. Door het grote aantal voorkeursstemmen voor Jan Arie Koorevaar en Anneke Hartog moeten zij echter pas op de plaats maken. Jan Arie Koorevaar stond op plaats nummer 8 bij het CDA en Anneke Hartog stond op nummer 24.

Dagmar van den Herik stond bij het CDA op plaats nummer 6 van de kieslijst. Zij zou eigenlijk opschuiven vanwege de genoemde voorkeursstemmen van haar twee partijgenoten, maar omdat zij zelf ook genoeg voorkeursstemmen heeft gehad, is ook zij verkozen in de nieuwe raad.

Omdat zij al binnen de groep van 6 verkozenen stond, is zij niet genoemd in de groep van zeven die met voorkeursstemmen in de gemeenteraad komt.

Opvallend detail bij het CDA is dat Anneke den Hartog nipt met voorkeursstemmen is verkozen. De drempel voor voorkeursstemmen staat bij de verkiezingen in Molenlanden op 180 stemmen. Den Hartog heeft 182 stemmen gekregen.

ChristenUnie
Bij de CU zijn Pieter van Bruggen (stond op 7) en Sanne Zijlstra (stond op 8) met voorkeursstemmen gekozen. Zij hebben Johan van de Minkelis (stond op 2) en Leon de Wit (stond op 3) verdrongen.

Ook hier geldt dat de nummers 4 en 5 (Erik Jonker en Leo Timmer) met voorkeursstemmen al verkozen waren in de raad. Zij kregen respectievelijk 213 en 229 stemmen).

Doe Mee Molenlanden
Bij Doe Mee Molenlanden zijn Johan Quik (stond op 9), Ruud den Haak (stond op 11) en Wilma de Moel (stond op 8) met voorkeursstemmen gekozen. Zij hebben Mario de Lijster (stond op 3), Curt Roth (stond op 5) en Eric Spaans (stond op 7) verdrongen.

Ruud van Rijn (298 stemmen, stond op nummer 4) en Arco Bikker (297 stemmen, stond op 6) waren al verkozen op grond van genoeg voorkeursstemmen.

De gemeenteraadsverkiezingen in Molenlanden werden gewonnen door Doe Mee Molenlanden (7 zetels), gevolgd door CDA (6 zetels), SGP (5 zetels), ChristenUnie (5 zetels), VVD (3 zetels) en Progressief Molenlanden (1 zetel).

De gekozen raadsleden moeten binnen tien dagen kenbaar maken of ze hun zetel accepteren.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app