• Een van de medewerkers van Montapacking aan het werk in de hal in Meerkerk.
• Een van de medewerkers van Montapacking aan het werk in de hal in Meerkerk. Foto: Geurt Mouthaan

Oorzaak brand Montapacking nog niet bekend; tijdelijke vestiging in Meerkerk draait al

Algemeen 3.289 keer gelezen

MOLENAARSGRAAF • De oorzaak van de brand die donderdagochtend het pand van Montapacking in Molenaarsgraaf in as legde, is nog niet bekend. In de tijdelijke vestiging in Meerkerk draaien de medewerkers inmiddels al weer.

"Het onderzoek naar de oorzaak moet nog beginnen", vertelt eigenaar Edwin van der Ham vrijdag rond het middaguur. "We weten in welke hoek van het pand het begonnen is en daar staan geen machines. Er was ook niemand aan het werk; de laatste medewerker was rond 0.30 uur naar huis gegaan en het alarm stond er gewoon op. Tussen half een en de melding, die om tien over half vijf kwam, is de brand dus begonnen."

Hij vervolgt: "Er was al snel geen houden meer aan, al leek het eerst mee vallen. De brandweer heeft eerst ook binnen nog geblust. Overigens hadden we twee weken geleden hier nog een brandweeroefening gehad. De brandweer kan altijd bij ons terecht voor een oefening en dat gebeurt dus ook één of twee keer per jaar. Het was zeker een voordeel dat ze het pand dus goed kenden, al heeft het uiteindelijk niet geholpen om het pand te redden."

Miljoenen
De schade loopt in de miljoenen. "Het pand alleen al heeft een waarde van enkele miljoenen euro's. Daar kun je nog een vergelijkbaar bedrag  bij optellen voor de apparatuur en machines die in het pand stonden. En we zijn nu heel veel tijd bezig met de vervangende locatie, die we anders aan andere zaken hadden besteden. Gelukkig zijn we goed verzekerd."

Meerkerk
Het is de bedoeling dat op de locatie aan de Polderweg Oost weer nieuw gebouwd gaat worden. De werkzaamheden vanuit Molenaarsgraaf zijn grotendeels overgebracht naar het pand dat Avres huurt aan de Energieweg in Meerkerk. In de ruime hal is al in de loop van donderdag begonnen om het distribueren van producten voor webshops in gang te zetten.

"Er is zo hard gewerkt; dat was en is hartverwarmend om te zien. We richten hier onze productielijn in en vanmiddag gaan de eerste pakketjes vanuit de nieuwe vestiging in Meerkerk de deur alweer uit. Gelukkig reageren onze klanten superpositief en hebben ze alle begrip voor de situatie. Wij zijn ook vooral met hen bezig; voor onze klanten is dit eigenlijk een grotere klap dan voor ons. Zij hebben als webshop alleen nog hun computer; hun hele voorraad is weg. We hebben ze allen persoonlijk benaderd en hen de situatie uitgelegd en zijn volop aan de slag om hen weer van dienst te kunnen zijn. Zij hebben ons nu nodig, wij moeten nu nog meer dan we altijd al deden voor hen klaarstaan."

Kraamkamer
De vestiging in Molenaarsgraaf is niet het enige onderkomen van het Alblasserwaardse bedrijf. Zo'n twintig procent van de orders liep via de Polderweg Oost. "In omzet was het aandeel nog minder. Molenaarsgraaf is voor ons de kraamkamer, waar met name de kleinere webshops zijn ondergebracht. Groeien zij groter, dan gaan ze naar andere vestigingen. Montapacking draait dus grotendeel gewoon nog door. We zijn een gezond bedrijf, dus met ons team gaan we deze klap zeker opvangen."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie