Afbeelding
Foto: jurisam / 123RF Stockfoto

Oasen: in het drinkwater zit een kleine hoeveelheid PFOA

Algemeen 800 keer gelezen

MOLENLANDEN • In het drinkwater zit ook PFOA, zo liet drinkwaterbedrijf Oasen donderdag tijdens de inloopavond over deze stof in Bleskensgraaf weten.

"Het gaat in Molenwaard en Giessenlanden om hoeveelheden van minder dan één nanogram per liter", vertelde Harrie Timmer, research en development specialist bij Oasen. "Ver onder de veiligheidsnorm van 80 nanogram per liter. Uit metingen blijkt daarnaast dat het aan het afnemen is. Het perspectief is dat het langzaam verdwijnt uit het drinkwater."

Hij stipte daarnaast de 'opvolger' van PFOA aan: GenX. "We willen voorkomen dat daarmee hetzelfde gebeurt als nu met PFOA. Daar strijden we voor. De rechter heeft deze week echter aangegeven de vergunning om GenX te lozen intact te houden. De rechter kijkt puur of de regels zes jaar geleden bij het verlenen van de vergunning rechtmatig zijn toegepast."

Onverstandig
Oasen vindt dat onverstandig. "Wij hebben gezegd: kijk naar de literatuur, wat er bekend is geworden over GenX. We gaan nu sturen op het veranderen van de regels. In de Tweede Kamer wordt daar deze week over gesproken. Bij het verlenen van de volgende vergunning zou daardoor de hoeveelheid GenX die geloosd wordt naar beneden gaan." 

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie