• Wethouder Frank Meerkerk.
• Wethouder Frank Meerkerk. Foto: Geurt Mouthaan

Wethouder Meerkerk: 'Onderzoeken of we schade PFOA kunnen verhalen op Chemours/DuPont'

27 jun, 15:00 Algemeen 1.066 keer gelezen

MOLENWAARD • De gemeente Molenwaard onderzoekt of de directe en indirecte schade van PFOA verhaald kunnen worden op Chemours/DuPont. Dat stelt wethouder Frank Meerkerk.

"Of PFOA nu schadelijk is of niet, we hebben er veel last van. De kosten van onderzoeken, de kosten van het bemonsteren van vrachten en nu ook het vervoer en verwerken van baggerspecie gaan handen met geld kosten", aldus wethouder Frank Meerkerk.

De Molenwaardse wethouder kijkt daarbij ook naar de provincie Zuid-Holland, die het Dordtse bedrijf vergunning verleende voor het uitstoten van dit afval. "Laten we vooral kijken naar de veroorzaker. Het mag en kan niet zo zijn dat onze inwoners en bedrijven de dupe zijn van het handelen van Chemours/Dupont. Als een grondverzetbedrijf beboet wordt omdat het zich niet nauwgezet aan alle regels wordt hij fors beboet. Eigenlijk lijkt het dan zo dat hij betaalt voor iets dat onder vergunning van de provincie is vervuild."

Gevolgschade
Hij vervolgt: "Op dit moment wordt sterk overwogen en onderzocht op welke manier Chemours/Dupont aansprakelijk gesteld kan worden voor de gemaakte kosten en alle gevolgschade. Het is nog niet duidelijk in hoeverre dit juridisch mogelijk is, maar dat is wel ons doel om alle directe en indirecte schade bij Chemours/Dupont neer te leggen."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie