Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan Het Kontakt

Herstart voor restauratieproject boenstoepen in Graafstroom-dorpen

23 jun, 20:00 Algemeen 1.640 keer gelezen

OUD-ALBLAS • Met de officiële 'ingebruikname' van een boenstoep aan het Oosteinde in Oud-Alblas markeerde de Historische Vereniging Binnenwaard de herstart van het restaureren en onderhouden van boenstoepen.

Ingebruikname staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. De originele functie van de betonnen bouwsels - de plek waar kleding, linnengoed en etenswaren gewassen werden en waar water uit de Graaf werd gehaald - is allang achterhaald.

Maar Jan Boele, voorzitter van de historische vereniging, zag wel een nieuwe functie. "Vroeger kwamen er opgeschoten jongens op af als daar de dienstmeid bezig was met haar werk; het was de hangjeugd van toen. Nu zie ik er mensen zitten die bezig zijn met een fietstocht en op zo'n stoep even wat rusten en wat eten en drinken. De geschiedenis is juist waardevol als het ook in het heden betekenis heeft."

Pareltjes
Het restaureren en onderhouden van boenstoepen is geen nieuw initiatief. In 2001 startte Historische Vereniging Binnenwaard met een project om de 'pareltjes in de Alblasserwaard',  waar ook de boenstoepen bij hoorden, aan te pakken.

Dat leverde de nodige resultaten op, maar kwam stil te liggen in 2005, toen de vereniging een groots project oppakte: het verplaatsen van Boerderij Gijbeland van Brandwijk naar Bleskensgraaf. "Dat nam veel tijd in beslag", blikte Boele terug.

Commissie
Maar inmiddels hebben de 'pareltjes' weer de volle aandacht van de commissie die zich hiermee bezighoudt. "Die is inmiddels bijna volledig vernieuwd. Streekgenoten als Bas de Groot, Martin den Butter en Kees van Dijk zetten zich hiervoor in."

Zaterdag waren alle blikken gericht op de gerestaureerde boenstoep aan het Oosteinde 42 in Oud-Alblas. De eigenaar van de boerderij, Jan de Kruijf, en Lyda Verhoeven, vrijwilligster van de Historische Vereniging Binnenwaard, namen geheel in stijl de stoep in gebruik.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie