Arie Kool spreekt de aanwezigen toe.
Arie Kool spreekt de aanwezigen toe. Foto: Geurt Mouthaan

'Boeren en burgers' steken familie Kool in Leerbroek hart onder de riem

23 jun, 16:45 Algemeen 3.192 keer gelezen

LEERBROEK • De actie van LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden bij de konijnenfokkerij van de familie Kool in Leerbroek trok zaterdag enkele tientallen belangstellenden.

Tegen een uur of twee is het nog stil op het terrein van de konijnenfokkerij. Een handjevol mensen staat er met elkaar te praten en Arie Kool en zijn vrouw staan achter de ijskar. Langzamerhand druppelen er steeds meer mensen binnen. Jong en oud, waarbij de belangstelling van de kinderen vooral uitgaat naar de ijsjes die worden uitgedeeld én, in iets mindere mate, in de appels die klaarliggen.

De sfeer is ontspannen en gemoedelijk. Af en toe rijdt er een politieauto voorbij, maar de wijkagent zelf komt ook langs om een ijsje te eten en een praatje te maken.

Tegengeluid
De actie was opgezet door de LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden als positief tegengeluid tegen de demonstratie die stichting Konijn in Nood wilde houden. Deze protestactie tegen het houden en slachten van konijnen werd enkele dagen eerder op het laatste moment afgelast. De LTO besloot donderdag de eigen actie wel door te laten gaan, om de familie Kool een hart onder de riem te steken.

De drie buurjongens Paul, Chris en Daan van der Horst zijn daarom ook langsgekomen. "Als Leerbroekers moeten we elkaar steunen", knikken ze. "Wij zijn het echt niet eens met wat Konijn in Nood hier komt doen."

Respect
Die steun komt ook een boerin die op de grens van Leerdam en Leerbroek woont tonen. "Het gaat om solidariteit in de agrarische sector. We moeten het niet langer pikken dat we alleen maar stront over ons heen krijgen. Er moet weer meer respect voor onze sector komen. Vanuit de hele wereld komen ze naar ons kijken hoe wij met dierenwelzijn bezig zijn. En het is ook ook logisch: als wij niet goed voor onze dieren zijn, dan is dat ook niet goed voor de portemonnee." 

Tijdens een toespraak stelt Bas Bassa, vice-voorzitter van LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, dat de streek trots mag zijn op de agrarische sector. "Het mooie gebied zoals we dat nu kennen, had er zonder de boeren nooit gekomen. Daarnaast zorgden en zorgen zij voor veel bedrijvigheid."

Kapot
Arie Kool laat afsluitend weten blij te zijn met de getoonde belangstelling. "Het doet ons veel goed dat zoveel mensen laten weten achter ons te staan. Alles wat er rond ons bedrijf gebeurt is ons niet in de koude kleren gaan zitten; dat vreet aan je. Het is frustrerend dat Konijn in Nood één gezin uitkiest om kapot te maken." 

Hij vervolgt: "Wij houden het volste vertrouwen in de toekomst en we hopen dat onze zoon Arie de kans krijgt om het bedrijf straks voort kan zetten."

E-mailadres
Tegelijkertijd houdt de Leerbroekse konijnenfokker er rekening mee dat Konijn in Nood alsnog een keer op de stoep zal staan. "We zijn er nog niet. Vandaar dat we u gevraagd hebben uw e-mailadres achter te laten, zodat we kunnen benaderen als er alsnog een demonstratie plaats zal vinden. Wij hebben gelukkig het gevoel dat iedereen achter ons staat."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie