Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Raad steunt burgerinitiatief glasvezel Molenwaard

7 nov, 22:00 Algemeen 888 keer gelezen

MOLENWAARD • Raadsleden van Molenwaard hebben dinsdag 7 november tijdens de raadsvergadering unaniem ingestemd met het verlenen van steun voor een glasvezelnetwerk.

Het burgerinitiatief Stichting Glasvezel Molenwaard had de gemeente gevraagd om 50.000 euro. Uitgangspunt is een sluitende businesscase met als doel 55 procent vooraf gecontracteerde abonnees. Dat aantal moet uiterlijk 31 maart gehaald zijn. Daarnaast zijn andere investeerders nodig voor 20 procent van de investeringskosten.

Snelheid
Tijdens de raadsvergadering klonken er ook kritische geluiden. Arco Bikker (GBM): "De snelheid van het college heeft parallellen met bites via koperdraad. Ik hoop dat het college de snelheid kan herpakken." Eric Spaans legde de nadruk op het woord 'eindelijk' in zijn reactie: "Onze fractie kan instemmen met het voorstel dat er eindelijk ligt."

April
De SGP sloot zich bij monde van Jack van der Hout aan bij GBM, wat de snelheid betreft en voegde toe: "Is een raadsvoorstel in april 2018 mogelijk?"

Grote verwachtingen
Wethouder Kees Boender reageerde: "Elke stap die we met elkaar zo snel mogelijk kunnen nemen om tot realisatie te komen, die zullen we nemen. Dat doen we in gezamenlijkheid met de stichting. We wensen als college de stichting heel veel succes om de 55 procent te halen en men heeft er grote verwachtingen van dat het zal gaan lukken."

Boender citeerde Albert Einstein: "Te midden van de moeilijkheid, ligt de mogelijkheid." En voegde eraan toe: "Ik kan me daarbij in verband met de realisatie van glasvezel volledig aansluiten. Alle inspanningen worden verricht om het tot een succesvol einde te brengen."

Burgers aan zet
Rijkes Krabbendam, voorzitter van de Stichting Glasvezel, reageerde dinsdagavond op Twitter: "Nu zijn de burgers aan zet door zich aan te gaan melden! #nuofnooitglasvezel" Een interessepeiling in 2016 leverde 67 procent geïnteresseerden op.

Regels staatssteun
De gemeente moet zich bij de financiering houden aan Europese regels voor staatssteun. Als uitgangspunt voor de businesscase rekent de gemeente daarom een marktconform rentepercentage van 4,5 procent voor de gemeentelijke financiering van de investeringen in de niet witte gebieden. In de 'witte gebieden' bieden marktpartijen geen breedband aan en zijn ze ook niet van plan dat binnen afzienbare termijn te doen. Hier is sprake van marktfalen en kan de overheid een rentepercentage van 0 procent rekenen.

Providers
Vorige maand verstuurde de stichting een nieuwsbrief aan inwoners die aangaven geïnteresseerd te zijn. Daarin schreef de stichting: 'Het belangrijkste moment komt nu snel dichterbij: de fase waarin u definitief kunt aangeven welk abonnement u wenst af te sluiten. De besprekingen met de provider(s) om u straks een goed aanbod te kunnen doen, zijn dan ook in volle gang. U ontvangt, bij een positieve afloop van de huidige ontwikkelingen,  natuurlijk alle informatie hierover vanzelf in de bus.'

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie