Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Jongerenontmoetingsplek voor hangjeugd Nieuwpoort-Langerak

1 nov, 08:00 Algemeen 2.123 keer gelezen

NIEUWPOORT-LANGERAK • Op een locatie in Langerak-Zuid komt de komende weken een jongerenontmoetingsplek (JOP) voor de hangjeugd van Nieuwpoort en Langerak te staan. Het gaat om een tijdelijke voorziening, die bij wangedrag ook weer snel weggehaald kan worden.

De overlast van hangjongeren in Nieuwpoort-Langerak, en dan met name in het Woonleefhart, liep het afgelopen jaar de spuigaten uit. Inwoners klaagden steen en been over onder meer het pesten en intimideren van (oudere) mensen en andere vormen van buitensporig gedrag. Een aantal van hen besloot op een gegeven moment zelfs het recht in eigen hand te nemen en de verantwoordelijke jongeren zelf aan te pakken. "Wij willen rust en laten niet toe dat mensen bang zijn de straat op te gaan. Het is spijtig dat een relatief kleine groep zo'n impact heeft op het sociale leven van de dorpsbewoners", liet toen een vertegenwoordiger van deze groep weten.

Rust
De rust is volgens hem inmiddels weergekeerd. "De hangjongeren gedragen zich weer. Natuurlijk, ze zijn nog op straat en af en toe hoor je wel eens wat, maar het blijft binnen de grenzen. Wij zijn tenslotte ook jong geweest; er moet wel wat ruimte blijven. Zelf vind ik het ook goed dat er nu een plek komt waar ze kunnen hangen. Ik hoop dat het blijft zoals het nu gaat."

Mede op basis van gesprekken met de jongeren zelf en hun ouders heeft het gemeentebestuur inderdaad besloten om een JOP te realiseren. "In Langerak-Zuid", vertelt burgemeester Dirk van der Borg. "Een delegatie van de gemeente, de politie en de jongerenwerkers is daar vorige week wezen kijken. We hopen de JOP op redelijk korte termijn neer te zetten; dat gebeurt zeker voor het einde van dit jaar."

Ergernissen
Ook de burgemeester onderschrijft dat de rust is weergekeerd in de twee Molenwaardse kernen. "Er zijn nog wel af en toe wat ergernissen", geeft hij toe. "Maar naar aanleiding van de gesprekken en hoe het nu gaat hebben we gezegd: we realiseren een ontmoetingsplek voor jullie. Het wordt wel nadrukkelijk een tijdelijke voorziening, die gemakkelijk ook weer weggehaald kan worden. Mocht het gedrag van de jongeren op een gegeven moment toch niet meer zo zijn zoals gewenst, dan kunnen we overeenkomstig maatregelen nemen."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie