Afbeelding
Foto: Grtstock

Lening van 50 mille voor Stichting Glasvezel Molenwaard

25 okt, 10:00 Algemeen 1.064 keer gelezen

MOLENWAARD • Burgemeester en wethouders van Molenwaard willen 50.000 euro beschikbaar stellen voor de realisatie van glasvezel in de gemeente.

Als de raadsleden tijdens de raadsvergadering van 7 november akkoord gaan, kan de Stichting Glasvezel Molenwaard aan de slag. Wel moeten voldoende inwoners kiezen voor glasvezel, anders is het businessplan niet haalbaar.

Obligaties, lening en uitstel
Edwin van der Ham van de stichting: "De financiering van het plan bestaat uit drie delen.
• We gaan onze leveranciers om financiering vragen. Het zijn ongelooflijk grote investeringen, dus we vragen hen om uitstel van betaling.
• Het tweede deel willen we binnenhalen door uitgifte van obligaties aan inwoners van Molenwaard. Een aantal inwoners heeft al aangegeven geïnteresseerd te zijn. Met de huidige rentestanden is het interessant om obligaties te kopen.
• Het derde deel van de financiering bestaat uit een lening bij de gemeente. Daarvoor hebben we een businessplan opgesteld. Het college heeft dit dinsdag 24 oktober besproken en goedgekeurd."

Handtekeningen
Na de raadsvergadering van 7 november is de consument aan zet. Van der Ham: "We hebben gezegd: we zorgen ervoor dat 55 procent van de inwoners een handtekening zet. Vorig jaar hebben we een vrijblijvende vraagbundeling gedaan, die teller staat nu op 69 procent. We gaan de inwoners die interesse toonden vragen of ze nog steeds mee willen doen. We hebben dus 14 procent speling."

Geen overheidssteun
Glasvezel is geen nutsvoorziening. "Toch is dit een van de grootste projecten die ooit in dit gebied uitgevoerd zijn. De gemeente moest onze aanvraag toetsen, om te voorkomen dat financiering wordt aangemerkt als overheidssteun. De samenwerking met de gemeente ervaren we als heel constructief. Ondanks dat glasvezel geen nutsvoorziening is, ziet de gemeente de meerwaarde ervan."

Optimistisch
Wethouder Kees Boender: "We gaan de raad vragen om budget voor materiële kosten, zodat de vraagbundelingsfase kan starten. De stichting is content met ons besluit." Boender is optimistisch en verwacht dat de raadsleden akkoord zullen gaan.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie