• De ONE groep tijdens een actie onlangs, met Lia Rijneveld op de derde rij en dan de tweede van rechts.
• De ONE groep tijdens een actie onlangs, met Lia Rijneveld op de derde rij en dan de tweede van rechts.

Jeugdambassadeur Lia Rijneveld uit Leerbroek naar Europees Parlement

12 okt, 20:00 Algemeen 296 keer gelezen

LEERBROEK • Activiste Lia Rijneveld uit Leerbroek reist komende zaterdag naar het Europese Parlement om van Europese leiders te eisen dat ze de juiste weg inslaan om extreme armoede te beëindigen en het budget voor ontwikkelingssamenwerking verhogen.

Lia Rijneveld is samen met meer dan 200 Jeugdambassadeurs in Brussel namens de ONE Campaign. ONE is een internationale organisatie die actie onderneemt om extreme armoede en voorkombare ziektes uit de wereld te helpen.

De 220 activisten, afkomstig uit heel Europa, vertegenwoordigen 30 verschillende nationaliteiten. Zij zullen in Brussel leden van het Europese Parlement ontmoeten, en hen vragen om in de begroting van de EU het budget voor ontwikkelingssamenwerking voor 2018 te verhogen. De Jeugdambassadeurs worden gesteund door meer dan 50.000 Europese burgers, die hun petitie hebben ondertekend.

De beslissing over het budget van 2018 zal een grote impact hebben, die ver buiten Europa voelbaar zal zijn. De Afrikaanse bevolking zal naar schatting verdubbeld zijn tegen 2050, waarvan de helft van de bevolking onder de 25 jaar zal zijn. Met ervaren, goed opgeleide jongeren kan Afrika de motor van wereldwijde groei worden. Om dit waar te maken, moet de EU het eens worden over een ambitieus en vooruitziend budget voor 2018, dat de EU op de juiste route zet om extreme armoede tegen 2030 helpen te beëindigen.

Rinze Broekema, van ONE in Nederland, zei hierover: "De Europese Unie staat op een kruispunt. Met zijn lidstaten is het 's werelds grootste donor en de richting die zij kiest zal wereldwijd een immense impact hebben. Om de uitdagingen aan te pakken, zoals hongersnood, onveiligheid, pandemieën en mensen die deze rampen ontvluchten, is er een sterk ontwikkelingsbudget voor 2018 nodig. Zodat we kunnen verzekeren dat de EU een leidersrol behoudt om extreme armoede en instabiliteit te tackelen."

"Nu, meer dan ooit, moet de EU meer internationale verantwoordelijkheden op zich nemen in plaats van minder. Dat begint bij het steunen van de voorgestelde verhogingen van het budget voor ontwikkelingssamenwerking."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie