• Een schets van het nieuwe dorpshuis van Oud-Alblas.
• Een schets van het nieuwe dorpshuis van Oud-Alblas.

Raad knarsetandend akkoord met financiële steun voor dorpshuis Oud-Alblas

11 okt, 09:00 Algemeen 850 keer gelezen

MOLENWAARD • De gemeente Molenwaard trekt voor dorpshuis De Beemd in Oud-Alblas opnieuw een flink bedrag uit. De raad ging dinsdagavond 10 oktober unaniem akkoord, maar wel mopperend.

De stichting MFA Oud-Alblas die voor vervanging van het veelbesproken gemeenschapscentrum Trefpunt moet zorgen, krijgt een renteloze lening van 181.940 euro en een rentedragende lening van 96.412 euro. Daarnaast gaat Molenwaard tien jaar lang jaarlijks 19.000 euro verstrekken, vanwege het maatschappelijk belang van De Beemd. Deze aanvullende bijdrage is bedoeld voor de exploitatie.

Wel eerlijk?
Met gefronste wenkbrauwen vroegen raadsleden zich hardop af of De Beemd zich ook ondanks de royale steun van de gemeente in de toekomst zal kunnen bedruipen. En of het wel eerlijk is tegenover de dorpshuizen in andere dorpen dat er opnieuw flinke bedragen naar Oud-Alblas gaan.

Wanbeleid
Bert Moret (VVD): "Ik kan niet meer tellen hoe vaak er extra geld naar het Trefpunt moest. We kunnen nu eigenlijk alleen maar tekenen bij het kruisje. We kunnen het gebouw niet dicht laten staan. Met knarsende tanden zullen we tekenen. Maar we hebben grote moeite met het collegebeleid van de afgelopen jaren op dit gebied. Je moet spreken van wanbeleid."

Geen garantie
Moret herinnerde eraan dat eerder is afgesproken dat er geen geld meer bij zou hoeven. "Niet één keer, maar vele keren. Er is zelfs een wethouder (Fatih Özdere, red.) voor opgestapt; hij kon het niet meer verdedigen." Het VVD-raadslid vroeg zich verder af: "Welke garantie hebben we dat er komende jaren niet opnieuw geld bij zal moeten?"

Niet overtuigd
Ook de SGP is er niet gerust op. Henk van der Wal: "In november 2015 heb ik opgemerkt niet overtuigd te zijn van de houdbaarheid van de begrotingen. Helaas blijkt dat nu. Het is en blijft de vraag of De Beemd wel houdbaar is in een kern als Oud-Alblas. De marges zijn flinterdun. En is er sprake van gelijke monniken gelijke kappen als we kijken naar Wijngaarden?"

Ook de SGP ging 'met weerzin' akkoord. Van der Wal voorspelde: "Als gemeente Molenlanden zullen we van De Beemd nog niet af zijn."

Zorgen
Eric Spaans (PvdA) viel de eerdere sprekers bij. "Ook wij maken ons zorgen over de vraag of het dorp dit kan bedruipen. We zullen een keer een debat moeten voeren over de vraag: hoe gaan we met de dorpshuizen om?"

Struisvogel
GemeenteBelangen Molenwaard (GBM) liet met de beamer in de raadszaal een plaatje projecteren van een struisvogel en een man die de kop in het zand steken, met erboven de tekst: 'No problems here'. Hij vond dat illustratief voor de manier waarop het college lange tijd met het dorpshuis van Oud-Alblas was omgegaan. "Wat ons nu rest, is op het laatste moment de zaken repareren."

CDA en ChristenUnie waren het minst kritisch. Harry Stam (CU): "Het collegevoorstel heeft een zeker evenwicht. Het afhechten van deze oplossing is nu belangrijk. We zijn nu in een situatie beland waarin dit voorstel uitgevoerd moet worden."

Waardering
Mark den Boer (CDA): "We betreuren het dat we zo kort voor de opening van De Beemd dit debat moeten voeren. Maar we hebben een probleem op te lossen. Nu de hand op de knip houden is geen optie. Niemand heeft belang bij een leeg dorpshuis en een failliete stichting. We hebben veel waardering voor de inspanningen van de stichting en kunnen nu niet anders doen dan het collegevoorstel steunen."

Anders dan SGP, PvdA en VVD durft het CDA nog te hopen dat het nu de laatste keer is geweest dat de gemeente om extra geld wordt gevraagd. "We hopen dat met dit raadsbesluit alle financiële plooien voorgoed zijn gladgestreken."

Lagere energiekosten
Wethouder Frank Meerkerk kon de geuite zorgen niet wegnemen. "Ik kan niet garanderen dat de exploitatie in de toekomst de lasten kan dragen." Hij vertelde wel dat De Beemd het wat energiekosten betreft makkelijker krijgt dan het Trefpunt. "Het Trefpunt had 35.000 euro energiekosten, De Beemd krijgt ongeveer 5.000 euro energiekosten."

De wethouder vond een vergelijking met het dorpshuis in Wijngaarden niet terecht. "Je kunt de situatie van 't Wingerds Hof niet vergelijken met De Beemd. In Wijngaarden zit een heel actieve club die in het oude dorpshuis De Haveling streed om elk hoekje. Het Trefpunt functioneerde al jarenlang heel anders. Als u sec naar de financiën kijkt, hebt u wel een punt. De keuze om het zo te doen, heeft ook te maken met de exploitatie die de ene stichting wel en de andere niet kan dragen."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie