Afbeelding

Wassen beeld van Trijntje bij De Koperen Knop

28 sep, 20:00 Algemeen 557 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM • In Museum De Koperen Knop is de reconstructie van Trijntje te bekijken. Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom is van 5 tot en met 28 oktober in het museum een kleine presentatie te zien rondom Trijntje.

De afgelopen tijd was het skelet van Trijntje in het nieuws. Het is opgenomen in de Canon van Nederland, in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Thema
Het thema van de maand van de geschiedenis is dit jaar: geluk. Dat Trijntje werd gevonden was een kwestie van puur geluk. Zonder de Betuweroute was Trijntje misschien wel nooit ontdekt en dus ook niet uit haar graf gekomen. Maar er is nog meer sprake van geluk. Door de protesten tegen de komst van de goederenspoorlijn is de loop ervan aangepast en juist dat leidde ertoe dat deze precies boven het graf van Trijntje kwam.

Maar ook de keurige begraving van doden in een tijdelijk bewoningskamp is uniek. Het kamp heeft jaren achtereen dienst gedaan als tijdelijke woonplek, maar meestal ging men dan nog niet over tot een dergelijke begraving, met bovendien nog een er naastgelegen hondengraf. 

Wereldkaart
Trijntje is de oudst begraven vrouw van West-Europa en we weten intussen dat de groep waarvan ze deel heeft uitgemaakt jagers en voedselverzamelaars waren. De Leidse emeritus-hoogleraar Prehistorie Leendert Louwe Kooijmans is er met zijn nieuwste boek op indrukwekkende wijze in geslaagd een actueel overzicht af te leveren met de nieuwste inzichten over de steentijd in Nederland en de toenmalige wereld, van de eerste mensachtigen tot de ontwikkeling van de landbouw. De plek waar Trijntje werd gevonden speelt ook hierin een rol en zet Giessendam op de wereldkaart.

Kleine presentatie
De reconstructie van Trijnje toont een wassen beeld, zoals ze er ooit heeft uitgezien. Dit maakt deel uit van het Betuwelijnpaviljoen. Tijdens de maand oktober is hier een kleine presentatie ingericht, met informatie over de bijzondere opgravingen op de locatie De Bruin en de locatie Polderweg in de polder Giessendam. Daarmee komt de tijd van ruim tien jaar terug weer in beeld, toen een compleet leger archeologen en assistenten in twee diepe putten in het weiland aan het werk waren, om ontdekkingen te doen, die ertoe leidden dat de geschiedenisboeken moesten worden herschreven.

Museum
Op het adres Binnendams 6 in Hardinxveld-Giessendam is meer te zien. Het voorhuis herbergt een authentieke negentiende-eeuwse boerenwoning en in de vroegere stal is de expositie 'The Sixties', die bij tal van bezoekers herinneringen oproept. Het museum beschikt over een museumcafé, een museumshop, een museumtuin en diverse bijgebouwen. Bel voor informatie met 0184-611366 of mail naar koperenknop@planet.nl. Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.koperenknop.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie