Afbeelding
Foto: Anne Marie Hoekstra

College kijkt naar Langerak-Zuid voor hangplek jeugd

27 sep, 11:00 Algemeen 1.330 keer gelezen

NIEUWPOORT/LANGERAK • Het college van Molenwaard onderzoekt of er bij het Stedingebouwtje in Langerak-Zuid een hangplek voor jeugd kan komen.

Jongeren zorgden in Nieuwpoort en Langerak lange tijd voor overlast. Maar VVD-raadslid Ineke van der Have hoorde van de wijkagent dat de jongeren hun gedrag de laatste tijd hebben verbeterd.

Dinsdag 26 september vertelde Van der Have het college: "De jeugd heeft de vraag gesteld: wanneer komt er nu een hanghok? Het schijnt er al een aantal weken vrij rustig te zijn. Gaan we goed gedrag belonen? Is er al een locatie? Op welke termijn is dit te realiseren? Het wordt vroeger donker en slechter weer, straks gaan ze weer onder de luifels bij de Spar staan."

Gebiedsverboden
Burgemeester Dirk van der Borg: "Twee à drie weken geleden sprak ik met 12 à 13 jongelui, bij een van de ouders in de achtertuin. We bespraken wat er in de weken daarvoor allemaal gebeurd is, dat ze het vertrouwen van de inwoners zijn kwijtgeraakt. Dat begrepen ze. De gebiedsverboden van drie maanden liepen eind augustus, begin september af. Ik had geen reden die te verlengen. Het gedrag rondom de Spar is de afgelopen periode aanmerkelijk verbeterd. Mijn mededeling dat de gebiedsverboden niet worden verlengd werd met gejuich ontvangen."

Hangplek
Van der Borg sprak met de jeugd ook over een hangplek. "Ik vind dat jongeren recht hebben op een plek en heb beloofd actief op zoek te gaan. Ik heb verteld dat, zolang het vertrouwen er nog niet is, elke plek reacties gaat oproepen. Ik ben in gesprek met politie, jongerenwerkers en onze eigen adviseurs. We hebben een verplaatsbaar jeugdhonk gevonden en gaan kijken naar Langerak-Zuid, ten zuiden van het Stedingebouwtje, maar niet in de onmiddellijke nabijheid."

De hangplek zal tijdelijk zijn. En: "Mocht er geen gedragsverandering zijn, dan kan de plek weer worden weggehaald", aldus Van der Borg.

Twee kanten
Luisterend naar de jeugd merkte de burgervader dat het verhaal over de overlast twee kanten heeft. "Ik heb hun kant van het verhaal ook gehoord, elk verhaal heeft twee kanten. De jongeren hebben ook een opvatting over hoe ouders met hen omgaan. Het is de laatste tijd geëscaleerd. De repressieve kant heeft nu voldoende betekend. We zijn nu ook bezig met de preventieve kant. Ik krijg hulp van de ouders. Ik ben afhankelijk van het overleg met de omgeving en kan daarom nog niet zeggen op welke termijn de hangplek er zal zijn."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie