Afbeelding

Locatie nieuwe school Leerbroek bekend; combinatie met 21 woningen

26 sep, 20:00 Algemeen 1.715 keer gelezen

LEERBROEK • Het nieuwe thuis van de christelijke basisschool Eben Haëzer in Leerbroek komt op een weiland langs de Kerkweg. In hetzelfde project worden ook 21 nieuwe woningen gebouwd.

Dat maakte wethouder Arie Donker dinsdag bekend tijdens een persgesprek. De locatie bevindt zich net na de kruising met het Recht van ter Leede. Zowel het schoolbestuur als de gemeenteraad staan positief tegenover deze locatie.

Leerbroek krijgt er tegelijkertijd 21 nieuwe woningen bij. Donker: "En die zijn meer dan welkom, want op het gebied van woningbouw is er in deze kern de afgelopen jaren te weinig gebeurd." Een deel komt aan het Recht van ter Leede, waar een boerderij en de bijbehorende schuur omgebouwd worden tot huizen en waar een rentenierswoning komt te staan. 

Ideale combinatie
"De eigenaar van de boerderij had al eerder bij ons aangeklopt om op zijn terrein een nieuwbouwproject te realiseren", vertelt wethouder Donker. "Destijds ging dat niet door. Nu vormt het een ideale combinatie met de nieuwbouw van de school, die plaatsvindt op een stuk land van de melkveehouder."

De agrariër zelf verhuist met zijn bedrijf naar de Lange Schenkel in Meerkerk. Op het stuk land waar de school komt, verrijzen ook twee villa's, rijwoningen en geschakelde woningen. "Het woningbouwproject wordt uitgevoerd door een projectontwikkelaar. Wij kopen alleen de grond die nodig is voor het schoolgebouw en bouwen daar de nieuwe Eben Haëzer."

De locatie kwam boven drijven nadat de wethouder, die drie andere opties aan de raad had gepresenteerd, door de partijen was teruggestuurd met de opdracht om meer mogelijke plekken te onderzoeken. 

Te duur
Uiteindelijk kwamen er zes op tafel, waarvan er vijf om uiteenlopende redenen afvielen. Voornaamste probleem was vaak dat het te duur was, zoals de locatie Schep. Donker: "Het schoolbestuur had daar wel nostalgische gevoelens bij, omdat tot 1961 daar de school gevestigd was. Maar net als ik zijn zij blij met deze oplossing."

Ter vergelijking: de grondkosten zijn twee keer zo laag als bij de locatie Schep. "Op de huidige locatie is het daarnaast niet veilig; een smalle weg, waar veel verkeer is en waar kinderen afgezet worden en oversteken. Op de nieuwe plek is het veel veiliger. We krijgen bijvoorbeeld een 'kiss and ride'-zone. Ook is de afstand tot dorpshuis De Schakel, waar de kinderen gymmen, kleiner."

Aanpassingen
In oktober wordt het plan verder besproken in de Zederikse raad. Vervolgens wordt een programma van eisen opgesteld. "We hebben nu ook nog geen exacte cijfers, al blijven we wel binnen het budget. Naast het schoolgebouw zelf is ook nog niet zeker welke aanpassingen er aan de Kerkweg plaats gaan vinden, zoals het aanleggen van een trottoir waar dat nu nog niet is."

Sowieso gaat het nog wel even duren voordat de leerlingen naar hun nieuwe school gaan. "Als we in 2019 kunnen gaan bouwen, zou ik daar blij mee zijn. En wat betreft de woningen: die gaan gefaseerd gebouwd worden, anders komen er te snel teveel nieuwe huizen op de markt in Leerbroek."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie