• De Venuslaan in Nieuw-Lekkerland.
• De Venuslaan in Nieuw-Lekkerland. Foto: Geurt Mouthaan

Molenwaard gestart met uitkopen huizen onder hoogspanningsleidingen

18 sep, 14:00 Algemeen 1.487 keer gelezen

MOLENWAARD • Na jarenlang getouwtrek kunnen eigenaren van huizen onder hoogspanningsleidingen in Molenwaard nu bij de gemeente aankloppen voor het uitkopen van hun woning.

De regeling is eind januari al van start gegaan; in een voorstel aan de gemeenteraad licht het college toe dat inmiddels één inwoner van de gemeente al gebruik gemaakt heeft van de uitkoopregeling. 'De overdracht van de eerste woning is gepland op 1 november.'

Taxaties
Zonder slag of stoot verliep de gang van zaken niet in de afgelopen maanden. Pijnpunt voor de bewoners waren met name de taxaties. De gemeente Molenwaard bood de huiseigenaren een 'voor' taxatie aan om hen zo duidelijkheid te geven over de aankoopprijs. Er zijn ruim dertig taxaties uitgevoerd.

'Voor veel bewoners waren de resultaten teleurstellend', meldt het college. Daarom werd een andere makelaar ingeschakeld voor een contra taxatie. 'De taxaties bleken aanzienlijk hoger, evenals twee door de huiseigenaren in eigen beheer uitgevoerde tegentaxaties.'

Second opinion
Het gemeentebestuur besloot daarom om bewoners zelf de keuze te laten welke taxateur de taxatie uitvoert. 'Deze moet wel voldoen aan de voorwaarden van de uitkoopregeling. Daarnaast biedt de regeling eigenaren de mogelijkheid om in eigen opdracht een second opinion uit te laten voeren.'

Bewoners hebben tot medio 2021 de tijd om hun woning aan de gemeente aan te bieden. 'Op dit moment is dan ook nog onvoldoende in beeld hoeveel en welke huiseigenaren gebruik van de regeling gaan maken.' Wel stelt het college rekening te houden met een tekort van 50.000 euro, als de kosten en de vergoedingen vanuit de landelijke overheid, die de onder meer de aankoopbedragen vergoed, tegen elkaar worden weggestreept. 

Leegstand
Woningen die zijn overgedragen wil het gemeentebestuur eventueel tijdelijk verhuren. 'In het plan van aanpak wordt voorgesteld om Woningstichting Lek en Waard wonen hiervoor in te schakelen.' De gemeenteraad bespreekt het voorstel en het plan van aanpak tijdens de raadsvergadering op dinsdag 26 september.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie