• Het baggeren met de nieuwe machine tijdens één van de testsessies.
• Het baggeren met de nieuwe machine tijdens één van de testsessies.

Demonstratie baggeren in Leerbroek met oog voor flora en fauna

Algemeen 2.004 keer gelezen

LEERBROEK • Loonbedrijf A. van Kekem uit Leerbroek en Aantjes Goudriaan Machinery demonstreren op zaterdag 9 september een nieuwe manier van baggeren.

Het afgelopen jaar hebben beide bedrijven hard gewerkt aan het prototype die ze nu na veel testen willen demonstreren aan het grote publiek. Op basis van de eerste reacties uit de praktijk is inmiddels door Aantjes besloten om komende winter de machine in productie te nemen en commercieel te gaan vermarkten.

De nieuwe machine is uniek omdat het zowel de vissen in de sloot als planten langs de sloot ongemoeid laat. Een extra waterpomp achter het zuigpunt van de baggermachine zorgt ervoor dat vissen om de baggerpomp heen worden gedreven.

"De huidige manieren van sloten reinigen met een maaikorf op werpradslootreiniger doen regelmatig vissen op de kant belanden. Richting burger en natuur wilden we daar een oplossing voor verzinnen", vertelt Arjan van Kekem, eigenaar van Loonbedrijf A. van Kekem uit Leerbroek. "Met deze machine kunnen we baggeren met oog voor flora en fauna."

Naast dit unieke ontwerp, is ook het verspreiden van de modder over het land innovatief. De aloude werpradslootreiniger, die al jaren wordt gebruikt voor het baggeren, werpt met veel kracht de modder uit de sloot een tiental meters op de land direct grenzend aan de sloot.

Volledige verspreiding
"De huidige mestwetgeving zorgt op steeds meer plaatsen echter voor een tekort aan nutriënten. Modder heeft van oudsher een bemestende waarde dus het is zinvol dit over het volledige perceel te verspreiden", stelt Van Kekem.

Henrie van Vuren, eigenaar van Aantjes Goudriaan Machinery vult aan: "De baggerpomp is zo sterk dat het de modder naar een andere trekker met bemester kan pompen die het gelijkmatig over het perceel verspreid. Dat kan zowel met een bemester met injecteur als met een spreidplaat zijn."

De diverse manieren van modder over het perceel verspreiden worden op zaterdag 9 september ook gedemonstreerd.

Minder water
Een derde aanleiding om werk te maken van een nieuwe baggermachine was dat er steeds minder water in sloten staat. "Vroeger werd er veel meer gebaggerd dan tegenwoordig. Bovendien wordt er bij de huidige veelgebruikte maaikorf om sloten op te schonen nauwelijks modder uit de sloot gehaald. De waterschappen klagen daarom dat er weinig water in de polder staat en ze juichen deze nieuwe machine dan ook toe", vertelt Van Kekem.

Het prototype dat de beide bedrijven samen met Arjan Hak van AH Techniek hebben gebouwd, heeft een oude werpradslootreiniger als basis. "Dit prototype heeft ons veel ervaringen opgeleverd en lessen geleerd, zodat we nu de kennis hebben voor het bouwen van de eerste serie van deze machine. Die krijgt vervolgens ook een eigen stijl en kleur", aldus Van Vuren.

Prototype
Met onmiddellijke ingang biedt Loonbedrijf Van Kekem het baggeren met het prototype bij onder andere melkveehouders in de regio aan. De eerste nieuwe machine uit de serie die Aantjes komende winter gaat bouwen zal ook door Van Kekem in gebruik worden genomen.

Beide bedrijven nodigen melkveehouders, collega-loonwerkers en andere belangstellenden van harte uit om de demonstratie bij te wonen. Op zaterdag 9 september zal tussen 11.00 en 15.00 uur op diverse momenten de machine gedemonstreerd worden op het weiland tegenover Loonbedrijf A. van Kekem aan de Weverwijk 15 te Leerbroek. Tijdens deze dag kan men ook meer informatie inwinnen bij medewerkers van beide bedrijven onder het genot van een consumptie.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden