• Diana Mazneva (rechts) met een dochtertje van gastouder Jacolien Voogt.
• Diana Mazneva (rechts) met een dochtertje van gastouder Jacolien Voogt. Foto: familie Voogt

Wit-Russische logeetjes zeven weken in regio

24 aug, 10:00 Algemeen 1.314 keer gelezen

REGIO • Gastgezinnen in onder andere Oud-Alblas, Papendrecht en Alblasserdam bieden sinds woensdag 23 augustus onderdak aan 25 kinderen uit Wit-Rusland.

De kinderen zijn in de regio op uitnodiging van de Stichting Rusland Kinderhulp (SRK). Deze stichting is opgericht in 1993 en heeft als belangrijkste doelstelling: hulp bieden aan kinderen in Wit-Rusland (Belarus). Dit land was ooit een Sovjet-republiek. Aanleiding voor de oprichting van de SRK was de Tsjernobylramp in 1986. Wit-Rusland was voor een flink deel overspoeld met radioactieve neerslag uit de kerncentrale van Tsjernobyl.

Naar Blijdorp
De familie Voogt uit Papendrecht is een van de gezinnen die een kind te logeren hebben. Jacolien Voogt is lid van de werkgroep Papendrecht van de SRK. Zij vertelt: "De kinderen blijven zeven weken, tot 12 oktober. Ze zijn allemaal tussen de acht en tien jaar oud. Overdag gaan ze naar school in de Gerbrandystraat. Er zijn daarom twee leerkrachten meegekomen. Op schooldagen doen we ook excursies. Ze gaan een keer zwemmen, brengen een bezoek aan Blijdorp en aan de brandweer. Bij bakkerij Vlot gaan ze koeken bakken en de politie komt een verkeersles geven."

Gezondheid
Belangrijke reden voor het verblijf in Nederland is verbetering van de gezondheid van de kinderen. "De welvaart loopt daar ver achter. Ook zijn er veel gebroken gezinnen of ouders met een alcoholverleden. Alle kinderen komen in gezinnen met een christelijke achtergrond. Ook wij vertellen over het geloof. Elke week krijgen de kinderen een uur Bijbelles, bij aankomst kregen ze allemaal een kinderbijbel en een gewone Bijbel."

Eigen rijkdom
Het is de derde keer dat de werkgroep Papendrecht kinderen ontvangt. "De eerste keer was vijf jaar geleden, de tweede keer is drie jaar geleden. Zelf hebben wij nu voor de tweede keer een logee uit Wit-Rusland: Diana Mazneva van acht jaar. Eerder logeerde haar broer bij ons. Hij is later nog twee keer in een zomervakantie bij ons komen logeren en praat al een beetje Nederlands. Diana loopt hier in huis met een stralend gezicht alles te bekijken. Je wordt je bewust van je eigen rijkdom. Het leven is daar hard."

Gebaren
Hoe communiceren de families met de kinderen? "Met gebaren. En we kennen inmiddels een paar basiswoorden. Ook gebruiken we Google Translate."

Andere families
Naast gezinnen in Oud-Alblas, Alblasserdam en Papendrecht vangen ook families in Sliedrecht kinderen op. Ook andere regio's in Nederland ontvangen via de SRK kinderen uit Wit-Rusland. Er zijn verspreid over het land veertien werkgroepen die de bezoeken voorbereiden.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• De groep Wit-Russische kinderen tijdens de reis naar Nederland.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie