Voorbeeld van de eerste slag van het spel Pappelel.
Voorbeeld van de eerste slag van het spel Pappelel. Foto: Museum De Koperen Knop

De Koperen Knop opent Pappalel-baan

1 aug, 08:00 Algemeen 375 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM • De voorbereiding van de activiteiten van het HAGI-festival is in volle gang. Voor het Kampioenschap Pappelellen van 30 september is het reglement vastgesteld. Tevens is er in de grote tuin achter Museum De Koperen Knop een oefenbaan uitgezet.

Aan het reglement ging een uitgebreide studie vooraf, omdat er nogal wat tegenstrijdige regels werden genoemd. Dat zal de komende tijd nog een vervolg krijgen, maar dan naar de herkomst van het in de jaren zestig veel gespeelde straatspel. Intussen is al wel duidelijk dat er voor de herkomst van het spel twee hoofdstromingen zijn. De ene gaat uit van een uit Java onze kant uitgekomen bosspel en de andere richt zich op een veranderde vorm van het al in de 16e eeuw voorkomende spel pinkelen. Inmiddels is ook duidelijk dat het spel zeker niet alleen in Hardinxveld en Giessendam en omgeving werd gespeeld. Er komt steeds meer informatie uit het hele land. Wel zijn er tal van variaties, wat het museum noopte tot het vaststellen van een reglement.

Oefenbaan
Van verschillende kanten kwamen vragen over een mogelijkheid om alvast aan de slag te gaan met oefenen. Daarom is er inmiddels een oefenveld aangelegd in de tuin achter het museum. Dat vindt u in de tuin achter Museum De Koperen Knop, compleet met stenen en stokken en een exemplaar van het reglement. Deze baan bevindt zich achter de boomgaard. Wie hier wil gaan oefenen is van harte welkom.

Het museum is tot eind augustus open van maandag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur. Daarna is het museum op maandag dicht, maar gedurende het hele jaar wel ook op zaterdag vanaf 11.00 uur open. Het adres van De Koperen Knop is Binnendams 6 te Hardinxveld-Giessendam.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Voorbeeld van de eerste slag van het spel Pappelel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie