Afbeelding

CDA en PvdA willen 'langste fietsweg van Europa' in Molenwaard

27 jun, 22:00 Algemeen 417 keer gelezen

MOLENWAARD • De wegen ten noorden van de Graaf en de Alblas tussen Alblasserdam en Ottoland inrichten als fietswegen, waar auto's te gast zijn; dat willen CDA en PvdA. Het zou volgens de partijen de langste fietsweg van Europa worden.

De partijen brachten dit voorstel dinsdag in tijdens de Molenwaardse raadsvergadering. "Wij willen het gebruikmaken van de fiets stimuleren", lichtte Ad van Rees (CDA) toe. 'Op dit moment wordt er nog niet voldoende actie ondernomen', verwoordden de twee partijen in een motie.

CDA en PvdA keken naar deze route omdat er langs de Graaf en de Alblas zowel aan de noord- als de zuidrand een doorgaande verbinding is. Eric Spaans (PvdA): "We willen geen fietspad, maar een fietsweg maken. Het moet zo worden vormgegeven dat je je als automobilist te gast voelt."

Aanpassen
Een andere vormgeving van de weg zou daar voldoende voor moeten zijn. 'Uit onderzoek blijkt dat het aanpassen van het wegontwerp en wegstructuur één van de meest effectieve maatregelen is om de verkeersveiligheid te verhogen.'

Wethouder Kees Boender reageerde positief: "Dit geeft ons als college steun. Samen met partnes als het waterschap gaan we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn."

Peper
Zowel Eric Spaans als Jonette Korevaar (CDA) riepen de wethouder op er zo concreet en ambiteus mogelijk mee aan de slag te gaan. Spaans: "Deze motie is bedoeld als peper in de bekende plek. Het hoeft niet in twee of drie jaar gerealiseerd te worden, maar we hebben hier nog wel eens de neiging om er alleen naar te kijken; maar dan doen we dat over tien jaar nog." En Jonette Korevaar: "Er moet nu gewoon iets gebeuren."

Wethouder Boender: "Ik onderstreep die opmerkingen en zal er met veel ambitie naar kijken. Maar ik wil wel aanstippen dat de uitvoering hiervan de nodige financiële impact heeft."

Corné Egas (SGP) vond het idee sympathiek. "Al is het wel zo dat de fietsweg door meerdere dorpskernen loopt; ik maak me wel wat zorgen over bijvoorbeeld Bleskensgraaf, waar het zondag rond de kerktijden al heel druk is."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie