De prijsuitreiking met v.l.n.r. Sebastian Stam, wethouder Fatih Ozdere, Femke Koorevaar en Lotte van der Wal.
De prijsuitreiking met v.l.n.r. Sebastian Stam, wethouder Fatih Ozdere, Femke Koorevaar en Lotte van der Wal. Foto: Janny den Besten

Femke wint Molenwaards Dictee voor basisschoolkinderen

23 jun, 09:00 Algemeen 885 keer gelezen

MOLENWAARD • Voor de tweede maal organiseerde de gemeente Molenwaard het Molenwaards Dictee voor basisschoolleerlingen. Van de achttien scholen deden er veertien mee. Elke school had de twee beste leerlingen afgevaardigd. Winnaar werd Femke Koorevaar van CBS De Bron uit Molenaarsgraaf.

Nadat Fatih Ozdere, wethouder van cultuur, alle kinderen, ouders, leerkrachten en medewerkers hartelijk welkom heette, zei hij tegen de kinderen: "Speciaal voor jullie heb ik deze zware ambtsketen meegenomen, omdat ik op dit moment officieel de gemeente mag vertegenwoordigen, daar de burgemeester verhinderd is."

Hij bedankte de directeur van de VanderPerk Groep te Groot-Ammers  – de heer Kees de Zwart – voor zijn gastvrijheid. "Je zei zonder aarzelen: 'Laat die kinderen maar komen. Dan kunnen ze daarna alles in ons bedrijf bekijken.'

Woord voor woord
Hierna werden de papieren en pennen uitgedeeld en las de wethouder het dictee in zijn geheel voor om het vervolgens woord voor woord te dicteren. Dit jaar was het dictee gemaakt door Janny den Besten, schrijfster van romans en kinderboeken. Het was een verhaal over twee jongens die bij hun oma in Kinderdijk logeerden. Omdat oma gids was bij de molens, gingen de jongens met haar mee, en leerden dat de Kinderdijkse molens al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Het verhaal zat tjokvol moeilijke woorden, zoals "chauffeur", "cafeetje" en "oud-Hollandse ijslolly's".

Terwijl de kinderen het dictee maakten,volgden de ouders en leerkrachten een rondleiding door het bedrijf. Daarna kregen de kinderen een ijsje en mochten ook zij onder begeleiding de drukkerij, binderij, etc. bekijken.

Spanning
Vol spanning werd even later naar de uitslag geluisterd. Sebastian Stam van de Ds. Petrus van de Veldenschool uit Nieuw-Lekkerland won de derde prijs. Tweede werd Lotte van der Wal van de Eben Haëzerschool uit Nieuwpoort, en winnaar werd Femke Koorevaar van CBS De Bron uit Molenaarsgraaf met 35 goed geschreven woorden van de 40.

Femke had niet van tevoren geoefend. "Ik vond sommige woorden wel moeilijk. Zoals 'weidse' en 'logés'. En van 'etaleerde' had ik nog nooit gehoord!' Blij verrast was ze met de E-reader voor zichzelf en de wisselbeker voor haar school, die ze onder flink applaus en getrommel op de tafels mocht ontvangen.

Lotte en Sebastian kregen een VVV bon, en voor alle kinderen was er een vaantje ter herinnering. Nadat Fatih Ozdere iedereen vriendelijk bedankt had, werd tot slot nog een foto van alle kinderen gemaakt.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie