Foto: Bert Bons
Foto: Bert Bons

Alblasserdam wil niet vergeten worden door buren

17 mei, 13:00 Algemeen 713 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het was een ludieke actie, maar met een serieuze ondertoon. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens de overhandiging van het '1 april-bord' van het college van Alblasserdam aan de colleges van Molenwaard en Giessenlanden.

Op het plaatsnaambord, dat op zaterdag 1 april geplaatst werd tussen Kinderdijk en Alblasserdam, stond 'Wij-land voorheen Molenwaard Giessenlanden'. De ludieke naam was niet alleen een verkeerd geschreven verwijzing naar de vele weilanden in de polder naast het Damdorp.

Burgemeester Paans legt uit: "Toen we de oproep van de gemeente Molenwaard aan al haar inwoners in de krant lazen om een naam te verzinnen voor de nieuwe fusiegemeente, ontstond dit idee. Als Alblasserdam dragen we de fusie van Molenwaard en Giessenlanden een warm hart toe."

Onze kant uitkijken
"Wel hebben we in goed overleg met hen een zienswijze ingediend tegen de naamvoering 'Alblasserwaard'. Daarnaast hebben we hen gevraagd om ook 'onze kant' uit te blijven kijken als nieuwe gemeente. We hebben immers ook gezamenlijke belangen te behartigen."

Direct na de actie werd aangekondigd dat het gemeentebestuur van Alblasserdam het bord graag wilde overhandigen aan de colleges van Molenwaard en Giessenlanden. Dit gebeurde dinsdagmiddag, toen de college van Giessenlanden en Molenwaard hun vergadering belegd hadden in het kantoor van Het Kontakt Edities in Goudriaan, de co-uitgeverij van Klaroen.nl.


Samenwerking
Het plaatsnaambord werd in ontvangst genomen door burgemeester Ten Kate van Giessenlanden en Van der Borg van Molenwaard. Laatstgenoemde nodigde buurgemeente Alblasserdam uit om aan de onderhandelingstafel te komen om te praten over samenwerking.

Burgemeester Paans reageerde daarop door te stellen dat Alblasserdam in het verleden al haar keuzes gemaakt heeft richting de Drechtsteden. "Maar we kijken ook zeker de andere kant op voor samenwerking."

De ludieke actie, met de serieuze ondertoon, benadrukte de goede onderlinge verhoudingen en bevestigde eens te meer dat de buurgemeenten graag met elkaar willen samenwerken.

Als ludieke tegenactie lieten Giessenlanden en Molenwaard een gefotoshopt plaatsnaambord op de beamer zien, waarop Alblasserdam ineens zou behoren tot de gemeente Alblasserwaard. Die naam krijgt de fusiegemeente overigens niet, omdat die naam teveel lijkt op de reeds bestaande gemeentenaam Albrandswaard.

Het proces voor de naamgeving voor de nieuwe fusiegemeente wordt overigens besproken tijdens een gezamenlijke raadsvergadering op dinsdag 23 mei van de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Foto: Fatih Özdere/Twitter
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie