Afbeelding

Bouwwerkzaamheden oorlogsmonument in Brandwijk van start

Algemeen 421 keer gelezen

BRANDWIJK • Deze week is er op het parkeerterrein naast café Boerenklaas in Brandwijk een start gemaakt met de werkzaamheden van een oorlogsmonument.

Het nieuwe oorlogsmonument vertelt het verhaal van de boven Molenaarsgraaf en Brandwijk gecrashte Lancaster bommenwerper in mei 1944. Eén van de motoren van het vliegtuig, die vorig jaar opgegraven werd in Brandwijk, vormt de basis van het monument.

Grondwerk
Afgelopen woensdag is een deel van de bestrating door de gemeente verwijderd, zodat binnenkort gestart kan worden met het grondwerk en het inheien van vijf funderingspalen. Bovenop deze funderingspalen wordt een vlakke betonnen plaat gestort. Zodra deze betonplaat gereed is, wordt de constructie weer aangevuld met zand en wordt het geheel netjes voorzien van nieuwe bestrating en worden de aanliggende klinkers van het parkeerterrein netjes aan gewerkt op het nieuwe plateau. Ook de omliggende groenstrook wordt netjes ingepland met nieuw groen.

Lokale ondernemers
''Het mooie van al deze voorbereidende werkzaamheden, is dat deze worden verzorgd door lokale ondernemers uit de directe omgeving van de twee dorpen. Zij zetten zich belangeloos in voor het monument en dat is iets waar Stichting Oorlogsmonument Molenaarsgraaf-Brandwijk ontzettend trots op is'', aldus Antoine de Zeeuw namens de Stichting.

Zodra de onderbouw gereed is, wordt hier bovenop de propellerzuil en de motorbak gemonteerd. Dit gebeurt kort voor de onthulling, om het eindresultaat niet te vroeg prijs te geven. Deze twee onderdelen worden op dit moment gemaakt bij een constructiebedrijf in Hardinxveld-Giessendam.

Nabestaanden
De onthulling van het monument staat vast op zaterdag 20 mei 2017. Stichting Oorlogsmonument Molenaarsgraaf-Brandwijk is druk bezig met de voorbereiding van de onthulling en de invulling van het complete programma. Een zekerheid is in ieder geval dat er veel nabestaanden uit Engeland aanwezig zullen zijn bij de onthulling.

Voor verdere informatie over de voortgang van de bouw en het programma van de onthulling: www.ommb.nl of www.facebook.nl/ND559.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie