Afbeelding

Lieke en Magno van Genderen-Ribeiro: lichtpuntjes in een sloppenwijk in Rio

Algemeen 1.065 keer gelezen

GOUDRIAAN • In 2010 verruilde Lieke van Genderen haar woonplaats Goudriaan voor Rio de Janeiro. Ze werkt daar, inmiddels ook met haar man Magno Ribeiro, onder straatkinderen in sloppenwijk Borel.

Een Braziliaanse echtgenoot, dochter Pérola die opgroeit in Brazilië, het vloeiende Portugees dat ze spreekt; maar Lieke van Genderen is gewoon Nederlands gebleven. "Mijn Alblasserwaardse nuchterheid ben ik niet kwijtgeraakt", glimlacht ze. En met die nuchterheid vertelt ze samen met Magno over hun werk in de sloppenwijk Borel, waar rivaliserende drugsbenden onderling en met de politie regelmatig slaags raken. "De bendes kennen ons en respecteren ons. Maar als er over een weer geschoten wordt, houdt niemand rekening met ons. Je moet dus altijd alert zijn op wat er om je heen gebeurt."

Via de christelijke organisatie Jeugd met een Opdracht bieden Lieke en Magno straatkinderen een uitweg en een toekomst. Dat gebeurt met onder meer een kinderdagverblijf, een muziekschool én de grootste passie van veel Brazilianen: voetbal. Lieke: "Zo'n zeventig jongens van 6 tot 24 jaar volgen bij ons de trainingen, drie keer per week. Elke training beginnen we met lezen uit de Bijbel, Bijbelstudie en gebed. De kinderen worden over het algemeen door alleenstaande moeders opgevoed. De vaders zijn weg, zitten in bendes of zijn omgekomen bij het geweld in de sloppenwijk."

Lichtpuntjes
Makkelijk is het werk in Borel niet. "Als we 's avonds over Rio de Janeiro uitkijken zie je alleen het donker", zegt Magno. "Maar als je goed kijkt, zie je overal kleine lichtpuntjes; kleine projecten waar christen bezig zijn om Gods licht te laten schijnen. Zo willen wij ook zijn." 

Voor meer informatie of het sponsoren van het werk van Lieke en Magno: liekeinrio.blogspot.nl.

Een uitgebreider interview staat volgende week in Het Kontakt.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden