• De quiltgroep, met v.l.n.r. Joke, Ria (met kleinkind op arm), Frieda, Paula, Corrie, Corine en Ditta. Foto: Mieneke Lever-van Dieren
• De quiltgroep, met v.l.n.r. Joke, Ria (met kleinkind op arm), Frieda, Paula, Corrie, Corine en Ditta. Foto: Mieneke Lever-van Dieren

Leerbroekse quilts voor mensen met een beperking

Algemeen 1.010 keer gelezen

REGIO • Quiltgroep Bee Happy overhandigde afgelopen week twee handgemaakte quilts aan Ria van Schie, coördinator van de Stichting Verdanda.  Deze stichting heeft als doel het weggeven van quilts aan mensen met een beperking. De quilts zijn gemaakt vanuit een opdracht.

Corrie Verrips uit Leerbroek vertelt over de bijzondere wijze waarop de quiltgroep is ontstaan. "Via een leeskring kende ik Christa van der Linden-den Hartog.  Christa, die quilten als hobby had, werd ernstig ziek. Zij vroeg mij of ik haar handwerkspullen wilde overnemen bij haar overlijden. Maar dan moest ik er wel een goede bestemming aan geven."

"Omdat ik zelf ook ooit een cursus quilten had gevolgd leek het ons heel mooi om een quiltgroep op te richten en quilts te maken voor de Stichting Verdanda. Onze groep bestaat uit zeven dames die elkaar kenden vanuit dezelfde kerk. Een keer per maand komen we samen om te quilten en thuis werken we er verder aan."

Bee Happy (Een Quilt-Bee is het Engelse woord voor Quiltgroep) is nu ruim twee jaar bezig en gebruikt nog steeds de stoffen van Christa, die in december 2012 overleed. De quiltsters vinden het heel bijzonder dat ze met dit gezamenlijke project hun belofte konden waarmaken en met het doneren van de quilts een ander blij kunnen maken.

Verdanda
Twee prachtige quilts zullen nu via de Nederlandse stichting hun weg vinden naar mensen met een beperking. De stichting is genoemd naar Verdanda, een bijzonder meisje dat in het verleden bij echtpaar Van Schie logeerde om haar ouders even te ontlasten van de zorg.

"Onze stichting is geheel afhankelijk van vrijwilligers. We staan veel op beurzen om meer bekendheid te krijgen. Van diverse groepen in het land komen de quilts binnen," vertelt Ria.  

"We hebben ervoor gekozen uitsluitend in Nederland quilts weg te geven. Zie het als een zonnestraaltje in het leven van de ontvanger. Om in aanmerking te komen voor een Verdanda Quilt kan je er eentje aanvragen via onze website. We laten mensen zelf of hun verzorgende kiezen. Er zijn verschillende afmetingen, bijvoorbeeld te gebruiken als eenpersoons deken of er je kamer mee op te fleuren. Maar een mooie quilt over de benen van een rolstoeler kan ook verrassende reacties opleveren. De kleinere quilts gaan naar een kinderziekenhuis."

Oproep
De quiltgroep doet graag een oproep voor quiltlapjes. Wie quiltstoffen over heeft kan contact opnemen via de mail: famverrips@live.nl of telefonisch: 06-20049055 / 06-40365662. www.verdanda.nl.

Op de foto v.l.n.r. Joke, Ria (met kleinkind op arm), Frieda, Paula, Corrie, Corine en Ditta.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie