• Festus van den Hoek bij de Meerkerkse watertoren.
• Festus van den Hoek bij de Meerkerkse watertoren.

Meedenken over een nieuwe toekomst voor de watertoren in Meerkerk

Algemeen 825 keer gelezen

MEERKERK • De Meerkerkse watertoren niet laten verpauperen, maar met een andere bestemming een nieuwe toekomst geven; dat wil de Werkendamse Projectontwikkelings Maatschappij (WPM). Directeur Festus van den Hoek roept omwonenden op om via de mail of schriftelijk hun zienswijze over zijn plannen te laten horen.

Eerder dit jaar werd bekend dat WPM in deze Alblasserwaardse blikvanger negen appartementen wil realiseren. De gemeente Zederik staat in principe positief tegenover het plan, maar wil de uitslag van een draagvlakonderzoek er wel bij betrekken."Daarom wil ik via deze weg iedereen uitnodigen om zijn of haar mening te geven", stelt Festus van den Hoek. "Niet met een informatieavond, want bij de watertoren is het heel lastig om de grens te trekken wie omwonenden zijn. Dat geldt voor de hele regio. De direct omwonenden zijn wel via een schrijven op de hoogte gesteld. Je merkt trouwens heel goed wat de toren voor Meerkerk betekent. Het is niet zomaar een gebouw, maar wordt echt gezien als 'onze toren'."

De Werkendamse projectontwikkelaar heeft ervaring met het geven van een nieuwe bestemming aan monumentale panden. In zijn eigen woonplaats vormde hij bijvoorbeeld het oude postkantoor om tot vijf appartementen. "De reacties daarop waren zeer positief. Het geeft veel voldoening zo'n mooi en beeldbepalend pand een nieuwe toekomst te geven en tegelijkertijd de bewoners een uniek thuis te bieden." Die uitdaging gaat Van den Hoek ook graag aan met de Meerkerkse watertoren. Natuurlijk, het is makkelijker om een stuk grond vol te zetten met nieuwe woningen. "Maar dit is toch veel mooier?", lacht hij.

Uitzicht
Een uniek thuis zal ook de watertoren in Meerkerk worden voor degenen die de appartementen gaan kopen. Met het uitzicht als belangrijkste 'unique selling point', zeker op de bovenste verdiepingen. "Je kijkt dan echt uit over het halve land. We hebben wat betreft de inrichting wel wat schetsen gemaakt, maar gaan met de toekomstige bewoners in gesprek om per appartement het naar hun smaak in te tekenen."

De bijna zestig meter hoge toren krijgt een inpandige lift, om het karakter van het in de jaren dertig gebouwde Rijksmonument niet aan te tasten. Het parkeren, een punt waar de gemeente nadrukkelijk aandacht voor vroeg, kan op eigen terrein. "De appartementen worden daarnaast voorzien van balkons. Waar mogelijk behouden we de authentieke details. Je probeert zoveel mogelijk de bestaande uitstraling te bewaren en dat te combineren met het wooncomfort van nu."

Meer info is te vinden op: http://www.wpmbv.com/ontwikkelingen-watertoren.htm

Reacties op de plannen van WPM zijn welkom via watertorenmeerkerk@gmail.com of per brief: WPM, Hoogstraat 49, 4251 CJ in Werkendam. Dit kan tot en met donderdag 13 oktober.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden